• Cristian Schilder

    Peter van Trigt

Groene voortuinen gezocht!

CASTRICUM Deze krant start volgende week weer met de rubriek 'De voortuin van'. Dit doen we in samenwerking met kwekerij Cristian Schilder in Limmen.

VERSTENING TE LIJF We zoeken groene voortuinen. Tuinen die 'regenvriendelijk' zijn. De verstening van (voor)tuinen kan immers leiden tot wateroverlast bij overvloedige regen. Waar eerst het regenwater in de aarde verdween, is dan het riool nog de enige plek waar het weg kan en daarvan is de capaciteit nu eenmaal beperkt.

Bovendien is al die verstening ook geen aantrekkelijk gezicht, zeker niet wanneer het om de voortuin gaat. Het straatbeeld wordt er een stuk saaier door en het lokt bepaald geen vogels.

Ook warmte blijft boven oppervlakten met veel steen langer hangen. Op tropische dagen ontstaan 'hitte-eilanden' die de gezondheid van kwetsbare groepen als bejaarden bedreigen. Genoeg redenen dus om de verstening te lijf te gaan.

DOE MEE Wie een mooie voortuin in Castricum weet, kan het adres mailen naar nieuwsbladcastricum@bdu.nl. In de rubriek 'De voortuin van' brengen we deze tuin én de trotse eigenaar in beeld. Iedereen met een groene voortuin - hoe klein ook - kan meedoen. Staat u in deze rubriek, dan mag u op vertoon van het artikel, voor 20 euro aan groen uitzoeken bij tuinplantenspecialist Cristian Schilder.