• Hans Brakenhoff toont de beschadigde aardbeien, voor het afdekken.

    Aart Toth

Helft aardbeienoogst Brakenhoff verloren gegaan door noodweer in Castricum

CASTRICUM Hans Brakenhoff kan het bijna niet geloven. De helft van zijn aardbeienoogst is door het recente noodweer verloren gegaan. Hagelstenen hebben ware kraters in de vruchten achtergelaten. "Omdat er opnieuw heftig weer wordt verwacht zit er niets anders op dan het gehele perceel af te dekken, om nog meer schade te voorkomen" aldus de kweker. 

Aart Tóth

U kent ze wel de enige echte Castricumse aardbeien van Hans en Trudy Brakenhoff aan de Beverwijkerstraatweg. En dan in het bijzonder die van de koude grond, op een perceel van 100 bij 20 meter met maar liefst 5000 aardbeienplanten. Het hevige noodweer in de nacht van woensdag op donderdag, waarbij er grote hagelstenen naar beneden vielen, zorgde ervoor dat circa vijftig procent van de oogst niet meer geschikt is voor verdere verwerking in het heerlijke gebak van De Roset. Of voor consumptie op brood - al dan niet met suiker.

Een deel van de beschadigde aardbeien blijkt nog wel goed voor de jam. "De smaak verandert immers niet, je kunt er heerlijke jam van maken. Ze zien er alleen niet meer uit." zegt Brakenhoff. Maar dat geldt niet voor alle beschadigde aardbeien; de helft daarvan was nog niet rijp of is door de hagel zó aangetast dat er direct rotte plekken zijn ontstaan. Die kunnen afgevoerd worden. Gelukkig hebben Trudy en Hans ook nog kas- en stelling aardbeien die hetzelfde smaken. Namelijk 'om je vingers bij af te likken, zo lekker' aldus menig Castricummer.