• Henk van Gosliga is zijn mooie, kleurrijke voortuin, die ook 's winters nog aantrekkelijk oogt.

    Peter van Trigt

Henk van Gosliga: 'Bestrating alleen nodig om voordeur te bereiken en ramen te lappen'

CASTRICUM Peter van Trigt bezoekt deze weken de mooiste voortuinen van Castricum. Wie met z'n voortuin in de krant komt, kan bij Kwekerij Cristian Schilder (Rijksweg 127a Limmen naast Johwin) gratis voor € 20 planten halen. Deze week de voortuin van Henk van Gosliga.

Peter van Trigt

De voortuin aan de Pernéstraat in Castricum ligt in een wijkje dat kort voor de oorlog is gebouwd. "Eigenlijk", zegt Henk, "is het niet mijn voortuin maar die van Ineke – inmiddels tien jaar overleden – en mij. Zij had een echte plantenhand en samen met Ed Heidema uit Heiloo hebben we het tuinontwerp gemaakt. Ons uitgangspunt: niet meer dan 20% bestrating, noodzakelijk om de voordeur te bereiken en de ramen te lappen. Waarom heb je anders een tuin? Het is het visitekaartje van je huis en je doet er de vogels een plezier mee."


Overigens niet alleen de vogels. Ook de straat en de voorbijgangers profiteren ervan. Dat laatste is zeker waar, want er valt heel wat te zien, waaronder een bloeiende sering die zowel witte als paarse bloemtrossen heeft.

VUISTREGEL Voor de bestrating is gekozen voor gebakken klinkers, omdat die hun kleur behouden, want kleur is een van de belangrijkste elementen in een tuin. Vandaar ook de vele bloeiende struiken en fleurige bloemen, met geel als belangrijk accent. Dat zorgt voor een zonnig effect.


Alleen weet Henk nog steeds niet hoe de mooie gele bloemen, links vooraan in de tuin nu eigenlijk heten. Het zouden muurbloemen zijn, maar noch in tuinboeken noch op internet heeft hij iets kunnen vinden dat erop lijkt. Misschien kan een lezer hem verder helpen.


VARIATIE Lang niet alles is geplant. Er zijn ook dingen spontaan komen aanwaaien zoals de zeeden. Henk: "Alleen houd ik die bewust klein, want voor een grote boom is hier, gezien het oppervlak, geen plaats. De Italiaanse cipres (links op de foto), die Ineke ooit als klein struikje uit Italië had meegenomen, gaat nog net. Een nadeel van de zeeden zijn de vele naalden die hij verliest en niet verteren. Voordeel is wel dat hij groen blijft. Dat past goed in de opzet van deze tuin. Die heeft als het ware een skelet van groenblijvende bomen, struiken en planten. Je wilt tenslotte dat de voortuin ook in de winter aantrekkelijk oogt."

DEKENTJE TEGEN VORST Tot slot heeft Henk nog wel een tip. "Je moet je tuin in het najaar vooral niet 'winterklaar' maken. Laat de afgevallen bladeren en bloemstengels liggen tot het voorjaar, want ze vormen een dekentje tegen strenge vorst, die we deze winter hebben gehad."

"Dat is net zo belangrijk als aandacht voor gevarieerde bodembedekkers. Hoe minder zwarte aarde in je tuin hoe minder onkruid je hoeft te wieden."