• Prof. Brunia

    Brunia

'Het Brein' centraal bij Laan

CASTRICUM Prof. Dr. C.H.M. Brunia vertelt zondag 11 november vertelt aan de hand van zijn boek 'Het Brein - van farao tot fmri' over de geschiedenis van de hersenwetenschap. Na de pauze eindigt hij met de nieuwste ontwikkelingen op dat gebied en is er ruimte voor vragen. De entree is gratis.

Prof. dr C.H.M. Brunia (Weert 1932) emeritus hoogleraar fysiologische psychologie, was verbonden aan de universiteiten van Utrecht en Tilburg. Daarnaast werkte Brunia ruim dertig jaar als zenuwarts in de Hans Berger Kliniek te Breda. Hij geeft nog altijd colleges. Met dit 'hoofdwerk' bundelt Kees Brunia een levenslange studie van het menselijk brein, het menselijk gedrag en het menselijk bewegen.

"Ik neem u mee op ontdekkingsreis door de geschiedenis van onze kennis over brein en gedrag. We gaan terug in de tijd, een paar duizend jaar. Voor astronomen en evolutiebiologen een lachwekkend stapje, voor ons een enorme sprong. In het Egypte van de farao's was al bekend dat ons brein iets met bewegen te maken heeft. Daarna bepaalde Galenus, die in de straten van Rome secties verrichtte en doceerde, bijna 1500 jaar de kennis over anatomie en onze 'humores'. De Brabantse arts Vesalius verrichtte voor het eerst secties op menselijke overschotten, wat het einde inluidde van de leer van Galenus. Het werd het begin van de anatomie zoals wij die nu kennen. In de 21e eeuw zijn er mensen die denken dat we ons brein zijn. Een nieuw geloof?

Brunias boek bevat wetenswaardigheden, afbeeldingen en anekdotes uit de tijd van de farao's, de Romeinen, de middeleeuwers, de Verlichten en zeker ook uit onze tijd, de tijd van Swaab, Lamme en Noé. Het is een pandemonium van kennis over onze hersenen en over ons bewustzijn. Misschien dat het daarom meer toevoegt aan ons begrip over ons bestaan dan één enkele moderne theorie.