• Het diamanten paar met een kopie van de trouwakte uit de kaasstad.

    Hans Boot

'Het raakte al aan op de HBS'

CASTRICUM Ze beseften eigenlijk pas dat ze al 60 jaar waren getrouwd toen er een felicitatiebrief van het Koninklijk Huis in de bus lag. Burgemeester Mans deed daar nog een schepje boven op door Piet Blom en Nel Albers woensdag een kopie van hun huwelijksakte te overhandigen.

Hans Boot

Het geboortehuis van Piet Blom (1933) en Nel Albers (1936) stond in Alkmaar. Daar brachten beiden hun jeugdjaren door en leerden ze elkaar kennen op de Rijks HBS. Piet: "We kregen verkering in 1951, maar het duurde nog wel even voordat we elkaar op 21 mei 1958 in Alkmaar het jawoord konden geven. Na de middelbare school studeerde ik bouwkunde aan de HTS in Haarlem en Nel volgde de opleiding voor medisch analiste in Amsterdam. Ook moest ik nog mijn militaire dienstplicht vervullen voordat ik in 1957 kon gaan werken bij Hoogovens, waar ik op verschillende afdelingen leidinggevende functies bekleedde tot mijn pensioen in 1993."

ROOSEVELTLAAN Ook Nel ging aan het werk: "Ik begon als analiste in het Centraal Ziekenhuis in Alkmaar. Daarna ben ik nog 20 jaar praktijkdocente geweest bij het Hoger Laboratorium Onderwijs in Beverwijk. Ondertussen werden onze drie zoons geboren (1960, '63 en '67) en inmiddels hebben we vijf kleinkinderen." Heemskerk werd de eerste woonplaats van Piet en Nel, maar in 1970 werd die verruild met Castricum. "We konden deze nieuwbouwwoning aan de Rooseveltlaan kopen. Die bevalt goed. Zolang we beiden nog trappen kunnen lopen zijn we niet van plan om hier weg te gaan", aldus de bruidegom.

OUDE PORT Aan hobby's ontbrak het bij het diamanten paar niet. Nel: "We hebben erg genoten van de vakanties en veel van de wereld gezien. Als het enigszins kan gaan we nog steeds op reis. Daarnaast sta ik nog regelmatig op de tennisbaan en bridge en lees ik ook graag."

De liefhebberijen van Piet waren gebaseerd op historie: "Al jarenlang hou ik mij bezig met genealogie. Ook heb ik altijd interesse gehad in alles wat met spoorwegen te maken heeft. Verder was ik 20 jaar actief voor de Werkgroep Oud-Castricum, waarvan vier jaar als voorzitter. Mijn speciale belangstelling ging daarbij uit naar het beschrijven van stolpboerderijen met hun bewoners."

Op Tweede Pinksterdag werd het feest gevierd met familieleden in Hotel Koningsbosch. Nel: "We vroegen geen cadeaus maar giften voor het goede doel. Binnenkort gaan we de bestemming bepalen. Ook waren we erg blij met een powerpoint en fotoboek die een prachtig beeld geven van die 60 jaar. Van de kleinkinderen kregen we een paar flessen wijn met eigengemaakte etiketten." Voor Piet hadden ze nog een bijzonder geschenk in petto: "Omdat 1958 geen goed wijnjaar was, mocht ik een fles oude port uit dat jaar in ontvangst nemen. Reken maar dat ik daarvan ga genieten!"