• Artist impression van het te realiseren Boschhuis (links) en Huize Koningsbosch. Architect: Rob de Vries, Alkmaar.

    Rob de Vries architect
  • Rob Redmeijer en Saskia Geraeds

    Archief

Huize Koningsbosch breidt uit in stijl

BAKKUM Toen Rob Redmeijer en zijn vrouw Saskia de voormalige jeugdherberg kochten, was hun streven zoveel mogelijk authentieke elementen van het gebouw te behouden. Dat is bijzonder goed gelukt, maar was niet mogelijk geweest zonder crowdfunding.

Peter van Trigt

Rob Redmeijer: "Toen we het pand in 2013 kochten, was het middenin de crisis. Wat betreft de aankoop van het pand een voordeel, maar niet qua financiering. Bij de bank klopten we vergeefs aan voor krediet om het gebouw te restaureren en te verbouwen tot een hotel/restaurant met zaalverhuur. Men wilde geen cent in horeca investeren. Dat bracht ons op het idee het via crowdfunding te realiseren. Saskia komt uit de financiële wereld en wist hoe we dat konden aanpakken. Het was gelijk een succes en we haalden daarmee zoveel startkapitaal voor de verbouwing binnen dat de bank alsnog een hypotheek voor het ontbrekende bedrag wilde verstrekken."

"Drieënhalf jaar geleden konden we de eerste gasten ontvangen en het concept van 'ontmoeten, eten, slapen' is een succes gebleken. Dat heeft echter als nadeel dat we nu te vaak nee moeten verkopen, als bedrijven zaalruimte willen huren. Hetzelfde geldt, als mensen in het restaurant willen eten, maar dat wegens een trouwpartij of een andere bijeenkomst gereserveerd is."


UITBREIDING Te vaak nee moeten verkopen, betekent haast automatisch dat potentiële klanten afhaken. Vandaar het plan om het los staande bijgebouw van Huize Konigsbosch te slopen, het vloeroppervlak te vergroten en er een verdieping op te bouwen. Dat biedt straks ruimte voor een extra zaal, een tweede keuken en enkele hotelkamers. Het spreekt vanzelf dat het bijgebouw, het Boschhuis, geen enkele afbreuk mag doen aan het hoofdgebouw noch aan de natuurlijke omgeving. Daarom is eerst uitgebreid contact opgenomen met PWN, de gemeente en de omwonenden.

Rob Redmeijer: "Zonder groen licht van die partijen heeft het geen zin aan een dergelijke uitbreiding te beginnen. De binnenschil is van gasbeton, maar de buitenkant volledig met hout bekleed. Dat wordt gepotdekseld aangebracht in dezelfde stijl als Koningsbosch. Ook de daklijn is zodanig ontworpen dat het geheel harmonieert met de omgeving."


OPNIEUW Ook nu willen de Redmeijers voor de financiering, zo'n zes ton, zoveel mogelijk gebruik maken van crowdfunding via obligaties. In totaal 400 à 1.500 euro. Rob: "Ten eerste is het contact met privé investeerders veel persoonlijker dan met een bank en ten tweede is gebleken dat ze gelijktijdig ambassadeurs van Huize Koningsbosch zijn. Wij stellen daar behalve 4% rente op jaarbasis per obligatie ook een driegangendiner voor twee personen of één hotelovernachting tegenover. Wie interesse heeft om in ons bedrijf te investeren, kan een mailtje sturen naar saskia@huizekoningsbosch.nl en ontvangt dan per mail de brochure. Overigens hebben we binnen drie dagen al 100.000 euro opgehaald. De bedoeling is dat de bouw eind dit jaar start, na goedkeuring van de erfgoedcommissie, en in juni 2019 gereed is."