• Bert Westendorp

IJsbaan langs Zeeweg blijft, PWN overweegt tunnel of viaduct bij Van Oldenborghweg

BAKKUM Het was behoorlijk schrikken vorig jaar voor bestuur en 160 leden van Vereniging Kennemer IJsbaan (VKIJ). De club werd overvallen door het bericht dat PWN, eigenaar van het gebied waar de ijsbaan sinds 1933 ligt, de baan wilde opdoeken. Reden; een eco-tunnel onder de Zeeweg ter hoogte van de ijsbaan om onder meer grote grazers uitbreiding van hun gebied te geven. Maar dat plan bleek onder meer door bekabeling en leidingen op die plek niet van toepassing. Ook protest van VKIJ woog mee om dat idee te laten varen.

Bert Westendorp

Secretaris Rutger van der Klip secretaris van VKIJ ging na het horen van plannen voor de tunnel samen met het bestuur van de vereniging direct tot actie over. Van der Klip: 'We hebben gelijk contact gezocht met PWN. De gesprekken verliepen positief en er is besloten dat de ijsbaan kan blijven. En terecht natuurlijk. De baan ligt op een unieke plek in het bos.'

CLUBHUIS Wel zijn er plannen om het clubhuis van VKIJ te verplaatsen naar de overkant van het water richting De Hoep en zodoende onderdeel wordt van de Hoeptuin. Gebruikers van de ijsbaan kunnen profiteren van het parkeerterrein van de Hoep en zomers kan het gebouw worden gebruikt als vergaderlocatie. Op schaatsdagen wordt het gebouw als gebruikelijk ingezet als koek en zopie. Maar die verhuizing kan nog wel enige jaren duren, laat Van der Klip weten.

PWN geeft aan dat de kou uit de lucht is en dat de samenwerking met VKIJ positief verloopt. Woordvoerster Jade Hurkmans van PWN: 'Voor de ijsbaan werken we samen met de ijsclub aan een duurzaam plan. Basis is een 400 meter natuurijsbaan waarin de natuur alle ruimte krijgt.' Een belangrijk aandachtspunt daarbij is de gevlekte witsnuitlibel in het gebied. Dit is een beschermde soort. Aan de zuidzijde van de ijsbaan komt waarschijnlijk een ecologische oever. Het gaat hier om een geleidelijk aflopende oever geschikt voor watervogels en amfibieën, maar ook voor diverse oeverplanten. Het wandelpad verdwijnt. Atletiek Vereniging Castricum (AVC) krijgt een nieuwe route om het duin te betreden aan de achterzijde van de ijsbaan.

VIADUCT OF TUNNEL Het plan voor een doorgang voor grote grazers naar de overkant van de Zeeweg is nog steeds actueel. Woordvoerster Jade Hurkmans van PWN: 'Op dit moment onderzoeken we de opties voor het realiseren van een ecologische verbinding voor grotere dieren ter hoogte van de Van Oldenborghweg. Dat kan zowel een tunnel als een viaduct zijn. Maar de uitvoering van het plan kan nog wel enige tijd duren.'