• Vrijwilligers ruimen het strand op.

    Lize Kraan

Inschrijven voor Beach Cleanup op 12 en 13 augustus bij Castricum

CASTRICUM Samen met duizenden vrijwilligers ruimt Stichting De Noordzee van 1 tot en met 15 augustus zoveel mogelijk afval op van de Nederlandse stranden. Tijdens de zevende editie van deze landelijke schoonmaakactie - de Boskalis Beach Cleanup Tour - staat wegwerpplastic centraal. Op maandag 12 (Egmond-Castricum) en dinsdag 13 augustus (Castricum-Wijk aan Zee) wordt het strand bij Castricum schoongemaakt.

De tour start op 1 augustus: in het noorden op Schiermonnikoog en in het zuiden in Cadzand. Na twee weken afvalruimen komen de groepen op 15 augustus samen in Zandvoort. Dan worden de resultaten zoals het aantal kilo's afval en bijzondere vondsten bekendgemaakt.

"Dit jaar ligt de focus op wegwerpplastic," vertelt Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee: "Stichting De Noordzee doet al jaren officieel strandafvalonderzoek. Daaruit blijkt dat een groot deel van het afval op onze stranden wegwerpplastic is, zoals snoepverpakkingen, doppen en rietjes. Tijdens alle 31 etappes zamelen we daarom rietjes en wegwerpbestek apart in. Het verzamelen van deze data helpt ons het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.''

Stichting De Noordzee vraagt met duizenden vrijwilligers aandacht voor vervuiling van strand en zee. "Vogels, vissen en zeezoogdieren zien het plastic aan voor voedsel of raken erin verstrikt," licht Ewout toe.

"Vorig jaar vroegen we aandacht voor ballonnenvervuiling op het strand. Inmiddels heeft 55% van de gemeenten ontmoedigingsbeleid of een verbod op ballonoplatingen."

De inschrijvingen voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2019 zijn geopend. Aanmelden kan via beachcleanuptour.nl/etappes. Op ma 12-08 voert de etappe vanuit Egmond aan Zee (Nautilus aan Zee) naar Castricum aan Zee (Paviljoen Zeezicht). Dinsdag 13-08 vertrekt men vanuit Castricum aan Zee (Paviljoen Zeezicht) naar Wijk aan Zee (DITTIS Sunsea).

Meer info: beachcleanuptour.nl en noordzee.nl