• Lydia Snuif
  • Lydia Snuif

Klacht over verkiezingsborden bij stembureau in Castricum

CASTRICUM VVD en CDA hebben wel heel erg 'de grenzen opgezocht met het reclame maken voor hun partijen'. Dat stelt althans een inwoonster, Lydia Snuif-Verwey, van Castricum. Toen zij ging stemmen, ontdekte zij dat voor en naast het stemlokaal in de pastorie van de Rooms Katholieke Pancratiuskerk aan de Dorpsstraat borden van de twee partijen zijn bevestigd. "Volgens mij is het in strijd met de Kieswet" aldus Snuif, die daarbij aantekent dat de richtlijnen best verwarrend zijn. "Vandaar dat ik het gemeentebestuur heb gevraagd de situatie te beoordelen en betere richtlijnen uit te schrijven bij de volgende verkiezingen."

Snuif heeft ook de voorzitter van het stembureau aangesproken. "Hij meldde dat het niet in het zicht van het stembureau zou zijn. Ik ben niet verder met hem in discussie gegaan." 

KIESWET Bij elke verkiezing is er wel ophef over stemlokalen waar partijposters of (buitenlandse) vlaggen blijken te hangen. Dat mag niet; een stembureau moet neutraal zijn ingericht. De Kieswet bevat geen regels over propaganda in de omgeving van het stemlokaal. Het is uiteindelijk aan de burgemeester om af te wegen wat al dan niet is toegestaan. 

De gemeente laat desgevraagd weten geen enkel probleem te hebben met de posters. "Deze mevrouw is aan het begin van de middag persoonlijk gebeld en aan haar is uitgelegd dat je wél reclame mag maken buiten het stembureau, alleen niet in het stembureau." aldus een woordvoerster. "Verder mag de veiligheid niet in het geding komen (verkeer) en de toegang tot het stembureau moet toegankelijk blijven."