• vlnr Filiaalmanager Mark van Assema, OVC-voorzitter Leo van Schoonhoven en ondernemer Wim Kruijswijk

    OVC

'Kloppend hart buurt' weg: OVC wil taskforce Kooiplein

Van de redactie

CASTRICUM De Dekamarkt aan het Kooiplein sluit per 1 juni haar deuren. Buurtbewoners gaan hun buurtwinkel missen, blijkt uit de vele reacties in de Facebookgroep JBCA. Bij de ondernemers aan het plein, zoals Wim Kruijswijk van Kruijswijk Tweewielers, sloeg het nieuws zelfs in als een bom. Hij krijgt steun van ondernemersvereniging OVC. 'We hebben geïnformeerd hoe het nu precies zit" zegt OVC-voorzitter Leo van Schoonhoven. "Dit omdat het nieuws vrij onverwacht kwam en de periode tot sluiten super kort is. Wim schrok van het bericht omdat hij ziet aankomen dat het bezoek aan het al beperkte aantal winkels daar, nog verder terugloopt." Van Schoonhoven pleit voor een taskforce met wethouders, ondernemers en inwoners. "Het totale probleem, met ook een sociale kant, kun je het best breed en gedragen aanvliegen." Zie pag. 3

p3

De Ondernemers Vereniging Castricum (OVC) denkt mee met Wim Kruijswijk, laat OVC voorzitter Leo van Schoonhoven weten. "Hij is een jonge ondernemer die het goed doet. Maar als de omstandigheden verslechteren komt de vraag voor hem of hij het daar in zijn bijna eentje wel kan redden."

De gedreven voorzitter is gaan rondvragen wie de betrokkenen zijn bij een eventuele (her) ontwikkeling van het Kooiplein. "Ik heb namens de OVC aan wethouders Kees Rood en Marcel Steeman aangeboden de knowhow van de OVC in te brengen in een 'Taskforce' die dan bestaat uit wethouders, ambtenaren, eigenaren, ondernemers en inwoners. Er is immers ook een lange termijn probleem: ga je voor een vervangende supermarkt, of ga je voor een op de langere termijn gerichte herontwikkeling. Zo'n totaal probleem kun je volgens mij het best breed en gedragen aanvliegen. Dit gaat om veel meer dan een individuele winkelsluiting. Dit heeft ook een sociale kant richting de omwonenden. Daarover maakt collega Marjo Husslage (SP) zich druk. Kortom, wat is er mooier dan een brug vormen tussen bestuur, inwoners en de praktijkmensen uit de ondernemerskant: van winkeliers tot projectontwikkelaars. Een neveneffect van zo'n aanpak is dat we kunnen opschieten zodat men snel weet waar men aan toe is en hoe men daarop kan anticiperen." 

Marcel Steeman laat weten dat de gemeente in gesprek gaat met de Deka. "En er is een bestuursopdracht geformuleerd om naar de toekomst van het Kooiplein te kijken met alle betrokkenen. Dat kan twee kanten op: niks aan doen en zo laten of toch een vernieuwingsslag maken"

SOCIALE ASPECT Kruijswijk bevestigt dat er meer oog moet komen voor het sociale aspect. "De gemeente streeft er alleen naar om alle middenstand te centreren in Geesterduin en het oude centrum. Maar lijkt niet te willen kijken naar de grote sociale rol die een kleine supermarkt speelt in een groot deel van het dorp. Voor senioren (o.a. bewoners van De Santmark, red.) is het wandelingetje naar de winkel vaak hun enige uitje van de dag. Ook zijn er inwoners voor wie een grotere supermarkt geen optie is. Voor de (oud)patiënten van Dijk en Duijn is deze buurtsuper veel behapbaarder dan een grote winkel in het veel drukkere centrum. Ouders uit de buurt kunnen hun kinderen makkelijk naar de DekaMarkt laten gaan voor een kleine boodschap omdat ze weten dat hun kinderen er herkend worden en veilig zijn. En dan zijn er nog de scholieren die in hun tussenuur wat komen halen en de vele Castricummers die het heerlijk vinden om hun boodschappen te doen in een winkel waar de medewerkers je kennen. Er moet ook een beetje leven op het Kooiplein blijven. Leegstand loopt uit op verpaupering, ook voor de boven- en overburen van de winkel zeer onwenselijk."

In de Facebookgroep 'Je bent Castricummer Als' reageren inwoners teleurgesteld en vol ongeloof. Medewerkster Erica Welp bevestigt de nare tijding: "Donderdag 31 mei is de laatste dag dat Deka C'cum open is." Erica meldt dat ze wordt overgeplaatst naar een ander Deka-filiaal.