• Lente: het vee gaat springend naar buiten voor de jaarlijkse koeiendans!

    Peter van Eerden

Koeien met 'kolder in de kop' bij Gerard Veldt

CASTRICUM Het was één groot, vrolijk spektakel. Zondagmorgen sprongen bij 'Ormsby Field' aan de Hollaan, 65 koeien van melkveehouder Gerard Veldt de verse grasmat tegemoet. Het talrijke publiek, waaronder veel ouders met kleine kinderen, genoot van het jaarlijkse dansritueel en juichte de dieren toe. Na de winter op stal te hebben gestaan verkenden de koeien onder applaus de sappige weide, als kudde dravend van hoek tot hoek.

Peter van Eerden

Ieder jaar wordt de opening van het boerenseizoen gevierd met de eerste weidegang. Dit keer iets later dan normaal want door kou en vorst was het gras nog niet voldoende groen en voedzaam. Veldt: "De koeien gaan naar buiten op een zorgvuldig gekozen moment en bij het vooruitzicht van voldoende goed weer. Het verschilt ook per regio en grondsoort. Als de bodem nat is, en vorige week stonden er hier nog plassen, laat ik het weiland liever nog even met rust". Maar na het prachtige weer van de afgelopen week begon eind april de lente en werden alsnog de staldeuren geopend: "Koeien moeten in het voorjaar naar buiten, ze zijn onderdeel van het landschap: een oer-Hollands tafereel!"

ZIN EN ONZIN Dochter Yvonne werkt part-time in het bedrijf van haar ouders en wil dat in de toekomst graag overnemen. Reden voor pa om het beantwoorden van vragen over de zin of onzin van de weidegang aan haar over te laten. En dat doet ze met verve: "Melk mag weidemelk worden genoemd als de koeien van het voor- tot het najaar tenminste 120 dagen minimaal 6 uur per dag in de wei zijn geweest. Van de anderhalf miljoen koeien in Nederland komt een derde nooit buiten. De dieren in de wei zijn gezonder en hebben minder last van ontstekingen aan hoeven en uiers en andere ongemakken. Kijk, koeien weiden kost grasopbrengst, zo'n 20% minder dan bij maaien, maar levert meer energie en eiwit. Ze genieten ook van de zon op hun lijf. Hun blijheid vandaag spreekt boekdelen; een gelukkige koe zorgt voor gezondere melk".

CONSTERNATIE Na het vertrek van het publiek kreeg één koe echt de kolder in haar kop, brak door de afrastering en ging buurten in een naastgelegen paardenbak. De consternatie duurde maar heel even. Met de hulp van zijn dochter wist de ervaren boer de uitgebroken grazer na haar uitje, snel en gedecideerd, terug te leiden naar haar zusters in de wei.