• Cristian Schilder in de kas met in zijn hand een prachtige cestrum.

    Peter van Trigt

Krant gaat verstening te lijf samen met kwekerij Cristian Schilder

LIMMEN Deze krant gaat net als vorig jaar op zoek naar de groenste, mooiste en 'meest regenvriendelijke' voortuin, kortom de fijnste voortuin, van de gemeente Castricum. Dit keer doen we dat in samenwerking met Kwekerij Cristian Schilder. Voor veel lezers in Castricum en Akersloot een naam die niet direct een belletje doet rinkelen. Daarom even een introductie.

Peter van Trigt

Aan de Rijksweg Limmen 127 ligt het bekende pand van woninginrichter Johwin. De kwekerij van Cristian Schilder op 127a ligt er pal ernaast en deels erachter. Daar kan iedereen terecht, die zijn tuin wil inrichten. Cristian: "Eigenlijk zijn we net weer geopend voor de tuinliefhebbers, want 's winters broeien we tulpen in de volle grond. Niet op waterbasis, al is dat minder arbeidsintensief. Leuk voor de kweker, maar niet voor de klant. Uit de volle grond zijn de tulpen sterker en staan dus langer. In maart komen we met violen en de eerste zaterdag in april starten we met de verkoop van tuinplanten. In vaktaal heet het perkgoed, maar dat zegt de meeste mensen niet veel."

DUBBELE STEK Dit jaar is het assortiment vaste planten uitgebreid en de looproute in de kas verbeterd. Daardoor krijgt de bezoeker een goed overzicht van wat er allemaal aan verschillende soorten te krijgen is. Om te beginnen is er een grote keuze aan geraniums en knolbegonia's in wel tien verschillende kleuren. "Wij verkopen alleen geraniums met dubbele stek. Dat betekent niet alleen dat ze robuuster zijn maar ook dat ze sneller vol groeien. Opvallend is wel dat jongeren er niet snel voor kiezen. Misschien, omdat 'achter de geraniums zitten' de plant een negatieve bijklank heeft gegeven. Jammer, want hij doet het goed. Datzelfde geldt voor de begonia's. We hebben zelfs klanten van de Veluwe die ze komen halen. Alleen worden ze daar een stuk hoger, want warmer en minder wind."

JUBELTENEN Minder bekende soorten zijn er genoeg, waarbij de nadruk steeds ligt op een gemakkelijke verzorging en een zeer lange bloeitijd. Zo is er bijvoorbeeld de sundaville. Het is een klimplant met mooie grote bloemen en een overvloedige bloei, die zich gemakkelijk laat leiden. Tot ver in het najaar heb je er plezier van en in hanging baskets doen ze het ook mooi. Een andere topper is een plant met de vreemde naam 'jubelteen'. Het is een fuchsiasoort, waarvan de bloemen omhoog staan en die eveneens lang doorbloeit. Zelf houdt Cristian erg van planten als de cestrum, de solanum en de tibouchinia. Cristian: "De tibouchinia is een prachtige plant met grote bloemen. Die vallen na twee dagen af, maar er komen steeds nieuwe bij, die mooi afsteken tegen het donkergroene blad."

TERRAS EN BALKON Om een lang verhaal kort te maken: keus te over met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. En met desgewenst een goed advies.

Bakken voor op het terras of balkon laten opmaken, kan ook. Men kan de planten zelf uitzoeken, maar het ook overlaten aan Cristian. Het is een investering die relatief weinig kost, maar waarvan je wel het hele seizoen plezier hebt. Het fleurt de boel op. Letterlijk!