• Aart Tóth

Leegstand winkelpanden gestegen

CASTRICUM Was de leegstand van winkel en horecapanden begin dit jaar nog ruim zes procent, inmiddels is dat gestegen naar acht procent. Dat is de conclusie van onderzoeksbureau Locatus. Eerder daalde de leegstand omdat vele lege winkelpanden werden omgebouwd naar appartementen. Zoals aan de Dorpsstraat 68 waar voorheen Cools bloemen gevestigd was. Daar nadert de verbouwing van appartementen het einde. Ook in voorheen Beentjes Interieur & Slaapsystemen komen appartementen. Meerdere winkellocaties zijn hier al aan vooraf gegaan.

Aart Tóth

Landelijk was de trend om lege winkelpanden om te bouwen tot appartementen al gaande. Zo daalt de leegstand van winkelpanden procentueel. Het winkelpand aan de Dorpsstraat 68 is zo goed als klaar. Dat is werkelijk vanaf de begane grond tot aan de nok getransformeerd. De dakkapellen zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor grote kantelramen.
Vraagtekens zijn er bij de nieuwbouwplannen rondom Filmhuis Corso, waar het deel vanaf de Torenstraat tot en met Bieco Dumpshop zou verdwijnen voor nieuwbouw in nostalgische stijl.
De leegstand is volgens Locatus te vinden in kernverzorgende centra en binnenstedelijke winkelstraten zoals ook in Castricum te vinden. In een grafiek is te zien dat bijvoorbeeld een 'klein verzorgend centrum klein' als Dorpsstraat, Bakkerspleintje en Burgemeester Mooijstraat dik over de acht procent leegstand heen komen. "Grote rol heeft de gemeente met wel of geen visie in de winkelgebieden", volgens Locatus.