• Nicole Kleine Staarman

Lieve B.: prikken

Wekelijks vertrouwen Bert Roodhof en Bregje van der Steeg elkaar toe hoe zij het leven in Castricum ervaren.

Lieve Bregje,

In Castricum laten sommige ouders hun kinderen niet vaccineren: 89,9% van de tweejarigen heeft een BMR-prik gekregen, 90,2% van de kinderen een DKTP-vaccinatie. Met deze vaccinatiegraad is er geen sprake meer van groepsbescherming.
Blijkbaar doen ouders die het beste voor hun kinderen willen niet altijd het verstandigste. Dat verstandige mensen liever geloven in Facebook-kolder dan vertrouwen op het Rijksvaccinatieprogramma vind ik dan ook onbegrijpelijk. Kinderdagverblijf Berend Botje weert daarom vanaf 1 juli kinderen die niet gevaccineerd zijn. Forte Kinderopvang, met een vestiging in Castricum, wil nog niet zeggen of zij ook kinderen gaan weigeren. Wanneer liet jij je voor het laatst prikken?


Liefs, Bert


Lieve Bert,

Een rij onrustige kinderen in het gymlokaal. Vooraan wordt gehuild. Eenmaal aan de beurt durf ik niet te kijken. Een zware arm herinnert mij de rest van de dag aan het prikavontuur. Erg? Nee, want ik kan pronken met mijn pleister. Jaren later ondergaat mijn dochter hetzelfde lot. Zeven weken, zo klein en puur. Nog nooit ervaren dat mensen haar pijn kunnen doen. Snel slaat de kinderarts toe. Mijn hart breekt; ik voel me een verrader. De keren erna huilt ze gelukkig steeds korter. Over een paar maanden moet ze weer. Laatst vroeg ze of ze zelf een pleister mag uitkiezen. Er is hoop.


Liefs, Bregje