• Burgemeester Toon Mans speldt het lintje op bij Willem Koot

    VV Limmen

Lintje voor Willem Koot (67) uit Limmen

LIMMEN Willem Koot (67) heeft zaterdag een koninklijke onderscheiding ontvangen op de vrijwilligersavond van VV Limmen. Koot was oprichter en voorzitter van zaalvoetbalclub Koot United (1982-1986). Hij is echter vooral bekend als verzorger van de selectie van VV Limmen (van 1985 tot 2019). Iedere zondag was hij op pad met het eerste elftal, op dinsdag- en donderdagavond stond hij klaar voor de spelers om ze weer wedstrijd– en trainingsfit te krijgen. Tussen 1986 en 1991 organiseerde hij de krat triatlon van Limmen. Een sportwedstrijd waar vele Limmers met plezier aan meededen. Daarnaast is hij sinds 1995 actief voor stichting Dorpshart. Mede door zijn inzet heeft de stichting het parochiehuis kunnen kopen. Sinds 2013 is hij ook lid van het hoofdbestuur van de VV Limmen en voorzitter van de watersportvereniging Limmen. Willem Koot is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. 

SPEECH In zijn humoristische speech memoreerde burgemeester Toon Mans de vele verdiensten van Willem Koot. Mans: "U bent een vrijwilliger in hart in nieren, iemand waar mensen nooit tevergeefs een beroep op doen en iemand met een groot hart voor de sport en dan specifiek voetbal. Al in 1982 zette u uw eerste stappen op het vrijwilligerspad. U richtte een zaalvoetbalvereniging op en niet geheel vrij van ijdelheid noemde u deze club Koot United. U was er vier jaar lang voorzitter. En laten we ook eerlijk zijn: het was een goede proeftuin voor uw ontwikkeling als bestuurder en vrijwilliger, want de club had tien leden. Hoe anders is dat hier. U bent van onschatbare waarde voor de VV Limmen, een club met circa 1000 leden. Al sinds 1985 loopt u met spons en wonderwater langs de lijn bij het eerste. U was door de jaren heen niet alleen verzorger, maar ook vertrouwenspersoon voor de jongens. Geblesseerd, op de bank of aanhoudende doelpuntendroogte, bij u konden de
selectiespelers even hun ei kwijt. Misschien ook wel met liefdesverdriet of dolle avonturen in het weekend. U stoomde de voetballers klaar voor een topprestatie op de zondag, met tape, massage of een sportdrankje. Voor de wedstrijden werden de tenuetjes klaargelegd, de intrapballen opgepompt en de bidons gevuld. Daarmee leverde u een bijna anonieme maar o zo belangrijke bijdrage aan de teamprestatie. Vanaf 2013 bent u ook lid van het hoofdbestuur van de club, en bent u verantwoordelijk voor al het materiaal. Van pion tot ballenrek. Samen met de andere vrijwilligers verricht u ook nog eens menig klusje op het terrein en bent u een fanatiek verzorger van het hoofdveld. Ze noemen u niet voor niets een 'bazig mannetje en een gouden vrijwilliger'. Naast uw activiteiten voor de voetbal was u bedenker en hoofd organisator van de kwart triatlon van Limmen. Zes jaar zette u zich in voor deze race waar heel het dorp aan meedeed. Daarnaast werkt u prettig samen binnen Watersportvereniging Limmen. Een deftig woord voor de club van de bootjes die in het Stet liggen. Jong en oud vinden bij u een luisterend oor en als er
wat geregeld moet worden staat u al in de startblokken. Laat ik tot slot uw activiteiten voor stichting Dorpshart, verzorgingstehuis de Cameren en basisschool het Kleurenorkest niet vergeten. Meneer Koot, U liep deze club binnen als pupil, werd er speler van de hoofdmacht en vervolgens een belangrijke spil binnen de club.
Vanavond loopt u de poort uit en bent u weer een ervaring rijker. Ik mag u namelijk meedelen dat het Zijne Majesteit Koning Willem Alexander heeft behaagd u te onderscheiden tot lid in de orde van Oranje-Nassau."