• Mieke Rozing helpt een van deelnemers aan het inloopatelier.

    Peter van Trigt

Eenzaam in Castricum (3) Mieke Rozing: 'Kunst kan bevrijdend werken'

CASTRICUM Wethouder Falgun Binnendijk lanceert op 3 oktober de website: Steunpunt Eenzaamheid Castricum in Geesterhage. Zes 'ambassadeurs' zijn bereid gevonden om mee te denken en te helpen dit initiatief tot een succes te maken.

Peter van Trigt

Vorige week vertelde Marit Welagen over haar ervaringen met eenzaamheid onder jongeren.Ambassadeur Mieke Rozing bekijkt het probleem eenzaamheid weer vanuit een andere hoek.Om te beginnen is ze zelf in meer dan één opzicht ervaringsdeskundige. "Door mijn scheiding bleef ik achter met twee kleine kinderen van 1 en 6 jaar. Zeventien jaar lang heb ik ze alleen opgevoed en dat is best zwaar, al besef je achteraf dat je er sterker door bent geworden. Maar eenzaamheid kan ook heel andere oorzaken hebben waaronder ziekte, waar ik ook mee te kampen had. Alleen moet je niet bij de pakken neer zitten en beseffen dat tegenslagen en gevoelens van eenzaamheid bij het leven horen."

BEVRIJDEND Het was een van de redenen dat ze ja zei, toen Ingrid Wellen van Welzijn haar vroeg om ambassadeur voor het Steunpunt Eenzaamheid te worden. Mieke: "De aanleiding was echter heel wat prozaïscher. Men vroeg me namelijk, of ik in het splinternieuwe Buurt- en Biljartcentrum aan de Van Speykkade een ruimte voor mijn inloopatelier wilde huren. Vanaf oktober kunnen mijn cursisten daar op de woensdag- en donderdagochtend voor schilderen en tekenen terecht. Zelf heb ik aan den lijve ondervonden hoe creatief bezig zijn, zelfs al is het maar een half uurtje, een heel bevrijdend en positief effect kan hebben. Dat is eigenlijk nog belangrijker dan het resultaat dat je ermee bereikt. Toen ik Ingrid Wellen (van Welzijn), die ook een dagdeel in het Buurtcentrum zit, over mijn werk vertelde, vroeg ze mij, of ik het 'steunpunt tegen eenzaamheid' wilde helpen promoten."

INLOOPATELIER Al een hele tijd is Mieke vakdocent beeldende vorming in het basisonderwijs en ontplooit ze allerlei activiteiten op dat terrein. In overleg met het bestuur van de ISOB, een grote groep openbare basisscholen in de regio, resulteerde dat in De KunstKoets. De aangesloten scholen kunnen haar voor een aantal weken inplannen voor kunsteducatie in samenwerking met de leerkrachten. Het loopt als een trein. Wie op de website kijkt, ziet de meest originele projecten voorbijkomen. Bij het inloopatelier gaat het echter om volwassenen.

Mieke: "Je kunt een tienritten- of een vijfrittenkaart kopen, en je kunt zelf bepalen, wanneer je komt. Na een kopje koffie gaan we om half tien aan de slag en om twaalf uur ruimen we op. Het is geen cursus in de zin van les. Je krijgt vooral individuele begeleiding. De meesten schilderen maar andere technieken kunnen net zo goed worden gekozen. Wie eerst wil kijken, of het bevalt kan ook drie proeflessen volgen. Een eventuele handicap is geen probleem, want daar zoek ik een oplossing voor."

Overigens geeft ze soms ook workshops in het weekend wat voor eenzame mensen een uitkomst kan zijn. Kijk op miekerozing.nl