• Aart Tóth

Henk Hommes maakt ontroerende reportage: 'Van Hein naar Alfredo'

CASTRICUM Wie kent hem niet, Hein Poel alias Clown Alfredo. Is hij niet te vinden op de vrijmarkt in Bakkum tijdens Koningsdag, dan loopt hij wel over het veld bij Vitesse'22 of vermaakt hij de klanten bij de oliebollenkraam. Ook opent hij elk jaar de kermis, al dan niet in gezelschap van een gezagsdrager. Dit jaar werd Hein daarbij - vanaf het opstaan tot het afschminken - gevolgd door fotograaf Henk Hommes. Deze eveneens bekende Castricummer hield constant zijn fototoestel in de aanslag. Alleen tijdens het douchen werd de privacy in acht genomen.

De metamorfose van Hein naar Alfredo blijkt een uitputtende exercitie, waarbij Hein minutieus de handelingen verricht die nodig zijn om in de rol van Clown Alfredo terecht te komen. Dit gebeurt aan de keukentafel met een heuse schminkspiegel.

Ook de rit en voettocht richting kermis werd door Henk vereeuwigd. Net als de act rondom de opening van de Kermis, in de volksmond en ook die van Alfredo 'Kerremus' genoemd. Kortom: de gehele dag, van 8 tot 5, is nauwgezet vastgelegd; het resultaat werd deze week aangeboden aan Hein Poel, die zijn tranen niet kon bedwingen. (tekst/foto: Aart Tóth)