• Het Militair weekend vindt voor het eerst plaats bij het Fort aan den Ham

    SRMME

Militair weekend verhuist naar Fort aan den Ham

STREEK Drie jaar lang vond het Militair weekend plaats op het Hembrugterrein in Zaandam. Helaas moest de organisatie op zoek naar een andere plek en die is gevonden bij Fort aan den Ham op Busch en Dam. 'Het is daar kleiner qua locatie, maar we zijn uiteraard blij dat het weekend weer kan plaatsvinden,' aldus Dennis Groot.

Johan Lok

De Stichting Rijdend Museum Militair Erfgoed, kortweg SRMME, is een vriendengroep, die drie jaar een Militair weekend organiseerde in Zaandam. 'Dat was in 2014, 2015 en 2016,' vertelt Dennis Groot, voorzitter van de Stichting. 'Dat was geweldig, met 500 tot 7500 bezoekers per weekend. We kregen echter te horen dat het terrein werd verkocht en gesaneerd en dat er huizen op dit prachtige historische terrein zouden komen. We begrepen dat er geen toekomst zat in dat terrein voor ons evenement.'

Kritisch vervolgt hij: 'Gemeente Zaanstad ziet liever huizen en kunst op het terrein, dan dat zij de historische waarde ervan inziet. Zaanstad heeft sowieso niet veel met historisch erfgoed, alleen als het geld oplevert, zoals de Zaanse Schans. Een aantal verenigingen en stichtingen zijn hiervan de dupe, zoals Stichting Autoladder Zaandam en Stichting Mobiele Artillerie.

SRMME moest dus op zoek naar een nieuwe locatie. 'Die hebben we gevonden bij Fort aan den Ham'. Al is het terrein beperkt, we kunnen hier een doorstart van het evenement maken om hopelijk in de toekomst weer grotere of meerdere evenementen te gaan organiseren.

Samen met Stichting Fort aan den Ham hebben we dus nu het Militair Weekend 2018 georganiseerd. Dat vindt plaats op 25 en 26 augustus. Op zaterdag rijden voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog een rondrit door Noord-Holland. Het publiek is op zondag van harte welkom bij het fort.

Dat weekend is er overigens ook een evenement bij Fort Veldhuis op de Genieweg 1, dat overigens los staat van ons weekend. We gaan proberen een pendeldienst op te zetten, zodat de bezoekers voor een gering bedrag tussen de forten kunnen worden vervoerd.' Tickets voor dit evenement zijn verkrijgbaar via www.srmme.nl