• Knotwilg bij Fort bij Krommeniedijk 1

    Ronlad van WIjk

Mooi Linieland op Fort K'IJK

UITGEEST Forten en het linielandschap rondom zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, rijk aan sporen uit het verleden. Daarom wordt voor de tweede keer Mooi Linieland-weekend gevierd op zaterdag 2 en zondag 3 juni. Ook Fort K'IJK is startpunt en open van 10-16 uur. Boswachter Kees Perquin neemt u mee in de wereld van de strategische waterlinies: kom luisteren op zaterdag om 13 uur en zondag om 11 en 13 uur. Stap na de koffie met taart heerlijk op de fiets en ga op ontdekking tussen de forten en prachtige natuur.

In de afgelopen jaren weten steeds meer bezoekers de forten te vinden. Minder bekend is het tussenliggende linielandschap met open groene gebieden, bijzondere dieren en planten, polders die opzettelijk onder water gezet konden worden en vele sluizen, dijken en kanalen. Daarom organiseert Stichting Liniebreed Ondernemen samen met o.a. Landschap Noord-Holland in het voorjaar Mooi Linieland. Veel forten bieden u iets extra's dit weekend. Dompel onder in expedities, rondleidingen, culinair genieten, wandelen, varen, fietsen. Kijk op www.mooilinieland.nl

Een goede manier om Mooi Linieland te ervaren? Bij Fort K'IJK vertelt Boswachter Kees Perquin u op beide dagen over de rol van water als bondgenoot. Nederlands wateringenieurschap is namelijk zichtbaar op plekken waar u dagelijks aan voorbij komt. Reserveren is niet nodig (deelname is gratis).

Of volg de audiotour. In belevingscentrum Fort K'IJK leert u alles over 'Natuur en Landschap in de Stelling van Amsterdam'. In de audiotour nemen stemmen van de boswachter en fortwachter u mee langs een lichtlijn door het fort. Wedden dat u met heel andere ogen naar het forten- en linielandschap kijkt?

Ook start hier een 25 km fietsroute, downloaden kan via fortkijk.nl. Het rondje voert langs bloemrijke weides, knotwilgen en 'accessen'. Wat een groen en verrassend open karakter heeft dit gebied, mede ontstaan omdat de schootsvelden door militaire wetgeving open bleven. Medewerkers van De Heeren van Zorg staan in de Theeschenkerij voor u klaar met heerlijke koffie, taart en versnaperingen.

Adres: Lagendijk 22 in Uitgeest. Er zijn laadpalen voor elektrische fietsen. Mocht het parkeerterrein vol zijn, dan kunt u uitwijken naar de parkeerhaven bij Lagendijk 33, ongeveer 20 minuten wandelen naar het Fort. Audiotour 4 euro (kinderen tot 12 jaar gratis). www.fortkijk.nl