• De zwarte streep op het asfalt - van de vrachtwagen die richting Uitgeest reed en in de berm bij het fietspad tot stilstand kwam - is nog zichtbaar. (Foto Bert Westendorp)

    Bert Westendorp

N203 weer ter discussie

CASTRICUM Het noodlottige ongeluk woensdag op de N203 tussen Castricum en Uitgeest was dagenlang het gesprek van de dag in Castricum. Een Opel met daarin vijf Polen - allen begin twintig en onderweg van hun werk bij een bollenbedrijf naar hun tijdelijke woonruimte in Limmen - botste frontaal tegen een vrachtwagen met een Duitse bestuurder. Drie van de vijf Polen (twee vrouwen en een man) kwamen om het leven; twee mannen liggen ernstig gewond in het ziekenhuis.

SPECULEREN Veel inwoners leven mee of speculeren over de oorzaak van de fatale crash. "Ik heb foto's en de politietekeningen op het asfalt bekeken. Ik weet bijna zeker dat de vrachtwagen op de goede weghelft reed, richting Uitgeest. De Opel Karl daarentegen is op de verkeerde weghelft terecht gekomen." aldus een plaatsgenoot. "Zo'n aanrijding is onmogelijk als je geconcentreerd bent op de weg. Een mechanisch probleem lijkt me onmogelijk, die Opel is nog niet zo lang op de markt en robuust. Weet je, overdag is de weg prima te rijden. Er zijn wel eens onverantwoorde inhaalmanoeuvres, maar dat heb je op alle provinciale wegen. In de avonduren is de weg link. Er zitten een paar bochten in en er is weinig verlichting."

ANWB ONDERZOEK Dat de N203 als zeer onveilig wordt ervaren, rapporteerde de ANWB al in 2014. De ANWB noemde de N203 tussen Castricum en Uitgeest zelfs de gevaarlijkste weg van Noord-Holland. Gebruikers vinden de weg te donker en door de vele bochten is de weg onoverzichtelijk, bleek uit een enquête. Het fietspad ligt dicht langs de weg en is nauwelijks afgescheiden. Ook een fietsoversteek bij Castricum werd als gevaarlijk beoordeeld: er fietsen veel scholieren langs. De weg werd overigens wel aangepakt in 2015. Dat stond al in de planning. Maar met de bevindingen uit het ANWB-onderzoek, zoals de vraag om meer verlichting, deed de provincie niets. Volgens een woordvoerder deed de provincie een eigen onderzoek naar de veiligheid op de N-wegen. De punten van de ANWB werden niet meegenomen.

POLITIEK Roel Beems, fractievoorzitter van CKenG, maakt zich er druk om. "De reactie van de provincie was destijds 'we trekken ons niks aan van die enquête'. Dezelfde reactie als op de motie van CKenG eerder dit jaar, om de N203 te voorzien van een rotonde ter hoogte van sportpark Noord-End. Het is, na vijf ernstige ongevallen sinds de reconstructie van de weg in 2015, nu écht zaak dat het nieuwe college van Castricum zich hard gaat maken voor de veiligheid, inclusief de rotonde waar CKenG om heeft gevraagd."