• Bert Meijer (links) in gesprek met de zaal

    Peter van Eerden
  • Twisk beantwoordt vragen tijdens de rondleiding. Rechts Bert Meijer.

    Peter van Eerden

Na jaren van politieke onwil en gekonkel: 'museumdossier weer bovenaan agenda'

CASTRICUM "We willen weg uit achterkamertjes en rokerige holen". Met die woorden heette oud-wethouder Bert Meijer afgelopen zondag de belangstellenden welkom in het Strandvondstenmuseum: "CKenG streeft naar openheid en wil in gesprek met de inwoners van Castricum. Dat deden we onlangs met een duinwandeling en nu op deze geweldige locatie."

Peter van Eerden

Terwijl de bezoekers werden getrakteerd op huisgemaakte appeltaart maakte Meijer er geen geheim van te betreuren dat eigenaar Menno Twisk een bord met 'Te Koop' in de tuin heeft gezet. Na tien jaar gesteggel trekt hij gefrustreerd de stekker uit het project waarmee hij destijds zo ambitieus begon.

"Toerisme en recreatie staan bij alle politieke partijen hoog op de agenda maar CKenG heeft als enige partij altijd gestreden voor behoud van het museum", aldus de oud-wethouder die het onbegrijpelijk vindt dat Twisk niet de kans heeft gekregen om op de huidige locatie een permanent museum te realiseren.

Menno Twisk hield vervolgens een even tragisch als humoristisch betoog doorspekt met anekdotes, waarin zowel de gemeente Castricum als PWN er ongenadig van langs kregen. Dat leidde na een korte rondleiding door het museum tot kritische vragen uit de zaal waarbij "Hoe heeft het zover kunnen komen" en "Aan wie of wat heeft het gelegen" de boventoon voerden. Meijer vatte het antwoord op die vragen in zijn slotwoord kernachtig samen: "Politieke onwil en spelletjes, slepende procedures en het ontbreken van de gunfactor". De onder het gehoor aanwezige raadsleden verklaarden na afloop "het dossier Strandvondstenmuseum weer bovenaan de agenda te zullen zetten". Waarvan akte en wordt dus vervolgd.