• Er is zelfs een verkleedhoek

    Huis van Hilde

Napoleontisch spektakel bij Huis van Hilde

CASTRICUM Hilde viert zondag 21 oktober haar verjaardag met een groot spektakel in Napoleontische sfeer, alsof 't het jaar 1799 is. Op het plein voor Huis van Hilde verrijst een legerkamp met soldaten- en officierstenten. Op de markt met ambachtslieden en kooplui loopt iedereen in 18e-eeuws tenue. Meer dan 80 re-enactors zorgen voor voorstellingen, demonstraties en muziek. Binnen in Huis van Hilde is de Rus te bewonderen die onlangs een gezicht kreeg en afgelopen weken volop in de belangstelling stond.


Het verjaarsfeest is geheel in 18e-eeuwse sfeer, passend bij de nieuwe tentoonstelling 'Vijand in het Zand' over de invasie van 1799 en de Slag bij Castricum. Op het Westerplein komt deze periode weer even tot leven in een groot re-enactment spektakel. Voor soldaten was het zeker geen pretje toen, maar voor burgers ging het leven gewoon door. Zij bezochten ook vaak zo'n legerkamp; precies wat bezoekers van Huis van Hilde op 21 oktober ook kunnen doen.

Op het plein oefenen soldaten in prachtig tenue; Russische, Franse, Bataafse en Schotse. Ze geven trainingen en gevechtsdemonstraties; er is zelfs een hoge officier te paard bij. Kinderen kunnen leren musket schieten, een training volgen of soldatenkost proeven. Op de levendige markt tonen ambachtslieden hun vak, zoals de wapensmid, de barbier, de musketbouwer en de uniformmaker. Er is een goochelaar, een kunstschilder en een muziekensemble dat 18e eeuwse liedjes brengt. Bezoekers kijken hun ogen uit en voor kinderen zijn er veel extra activiteiten, zoals straatspelletjes uit die tijd of het grote spionnenspel; je eigen kokarde knutselen kan ook. Bij de Franse 'Salon de thé' is lekkers uit die tijd te verkrijgbaar en dansles te volgen. De provincie N-H is hoofdsponsor van het evenement, dat verder mogelijk wordt gemaakt door de gemeente Castricum.


HILDE TRAKTEERT! Wie jarig is trakteert natuurlijk; Hilde zorgt voor taart en een cadeautje voor jonge bezoekers (zolang de voorraad strekt). Er staan heerlijke Franse, Russische en Britse gerechten op het menu van museumcafé Hildes Heerlykhyd. Bezoekers kunnen meedoen aan de winactie 'Verzin een naam voor de Rus'. Ook in de herfstvakantie is het nog feest met een fantastisch programma. Van een kijkdoos maken en pannenkoeken versieren tot Hildes bioscoop of poppentheater bezoeken. Er is zelfs een verkleedhoek met 18de-eeuwse verkleedkleren.