• Archief

Massale vissterfte in Castricum: GroenLinks stelt vragen

CASTRICUM Een naar gezicht voor omwonenden en passanten: een groot aantal dode vissen dreef donderdag (5 september) in de vijver tussen de Willem Alexandersingel en de Hendrik Casimirstraat. Ook op de oever waren verscheidene dode karpers neergelegd.

"Leden van de Hengelsportvereniging Castricum (HVC) verklaarden dat er al 47 dode vissen uit de vijvers waren gehaald" laat Gerard Brinkman van GroenLinks weten. "Ook vertelden ze dat zij op eigen initiatief duikers onder de Willem de Zwijgerlaan schoon hielden en probeerden takken en ander afval hieruit te verwijderen."

Volgens de vrijwilligers van de Hengelsportvereniging is zuurstofgebrek veelal de reden van plotselinge vissterfte. Vaak wordt dit veroorzaakt door warm weer, maar juist in de afgelopen week was er sprake van afkoeling. Omdat deze massale vissterfte zich niet voor het eerst voordoet in Castricum - in 2018 kwam dit voor in de vijver aan de Molenweide - heeft Brinkman namens de fractie van GroenLinks vragen gesteld aan b en w.

Brinkman stelt dat het zuurstofgebrek te maken zou kunnen hebben met gebrekkige doorstroming van het oppervlaktewater. Door dichtgeslibde duikers zou er een groot tapijt van kroos op het water blijven liggen. Maar ook andere oorzaken voor de vissterfte sluit hij niet uit. "Is er sprake van riool-overstort waardoor voedselrijk rioolwater vijvers instroomt" vraagt hij zich bijvoorbeeld af. De GroenLinkser wil weten wie verantwoordelijk is voor het beheer van het oppervlaktewater binnen de bebouwde kom: het hoogheemraadschap of de gemeente. En: "Als er kosten gemaakt worden om dode vis uit het water of van de oevers te verwijderen, wie betaalt dit dan?"