• Konikpaarden. De veulentjes (loggend) zijn van herplaatste dieren (foto: PWN archief)

    PWN archief
  • Konikpaarden (foto: PWN archief)

    PWN
  • Archieffoto Taetske Grendelman

    Taetske Grendelman

PWN neemt afscheid van Konikpaarden bij Egmond en Castricum

EGMOND-CASTRICUM In het duingebied bij Egmond en Castricum lopen nog maar een paar Konikpaarden rond. Duinbeheerder PWN neemt afscheid van het edele dier omdat de begrazingsdruk te hoog is.

Taetske Grendelman

Op Facebook wordt gespeculeerd over de verdwijning van de paarden. "PWN heeft alle dertig Konikpaarden op een paar na al weggehaald om het samengaan met de Blackmoors te voorkomen en om zo het ras sterk te houden." schrijft een vrouw. "Ik zal ze missen. Ze waren vaak het doel bij wandelingen: de paarden opzoeken. Jammer!"

BEGRAZINGSDRUK Het sterk houden van het ras is echter niet de reden van het afscheid. "De begrazingsdruk werd simpelweg te hoog, met name tussen Egmond en Bergen" laat PWN-voorlichtster Jade Hurkmans weten. "Het gaat om een natuurlijke kudde grote grazers. Die krijgen jongen, dus dat betekent dat de kudde groeit. Dat heeft impact op de natuur. De grazers zijn ingezet als 'maaiers', om de natuur gezond te houden. Maar het aantal grote grazers per hectare (hieronder vallen ook de Schotse Hooglanders, red.) mag niet te groot worden, er moet een bepaald evenwicht zijn."

RICHTLIJN De richtlijn, eigenlijk meer een vuistregel, voor een gezonde kudde én natuur is in dit gebied één grote grazer per 15 hectare, weet Hurkmans. "Die norm verschilt overal. Het hangt samen met onder meer het type vegetatie en hoe kalkarm of -rijk de grond is. Dat luistert vrij nauw, want voor een kudde is het belangrijk dat er niet te weinig of juist teveel voedsel is. Zo hou je een kudde gezond. Daarom kijken we aan het eind van elk groeiseizoen hoe de natuur zich ontwikkelt en wat er met de kudde moet gebeuren." Een deel van de kudde is al verplaatst naar 'andere natuurgebieden'. Hurkmans: "We weten dat het goed met ze gaat. Voor de overgebleven Konikpaarden wordt nog een plekje gezocht. Ze brengen ze overigens niet onder bij particulieren, daar zijn ze niet geschikt voor." De Exmoorpony's en de andere grazers blijven wel in het duingebied.