• Wethouder Paul Slettenhaar kreeg bij de start een sleetje omgebonden van outdoorclub Pullka. - Handig bij het vervoer van al dat plastic. -

  Henk de Reus
 • Een aantal deelnemers hadden een dag vrijaf van de baas gekregen om maatschappelijke uren in te vullen

  Henk de Reus
 • De deelnemersgroep bij de start

  Henk de Reus
 • Twee autobanden die de deelnemers hebben gevonden, worden weggesleept

  St. De Noordzee

[SFEERVERSLAG] Beach Clean-up bij Castricum levert twijfelachtig record op: '137 kilo meer dan vorig jaar'

CASTRICUM Niet minder dan 134 vrijwilligers hebben zich dinsdag verzameld bij Castricum aan Zee voor de dertiende etappe van de Beach Clean-up Tour. Er wacht hen een schone taak: al het (plastic) afval verzamelen dat is aangespoeld of achtergelaten op het strand tussen Castricum en Wijk aan Zee.

Henk de Reus

BALLONRESTEN Het is 10.15 uur als Paul Slettenhaar de deelnemers in paviljoen Zeezicht toespreekt. Hij waardeert de grote opkomst en prijst Stichting De Noordzee voor het initiatief. Tako Popma, regio teamleider van de stichting in Noord Holland, vertelt dat er afgelopen jaar veel ballonresten zijn gevonden, in één week 5000 stuks. "Inmiddels geldt in 65 procent van de gemeenten een verbod om ballonnen op te laten. We zetten ons in om ook de resterende gemeenten te overtuigen om tot een verbod te komen." Popma vraagt eventuele ballonresten onderweg apart te houden van het overige afval. Dit geldt ook voor de single use plastics (plastic wegwerp vorkjes, mesjes en rietjes). "De gevonden hoeveelheden zullen worden doorgegeven aan de bedrijven die deze producten maken. Door het zichtbaar te maken hopen we deze bewust te maken van de gevolgen van deze materialen", legt Popma uit

SLEDES 'Pullka', een organisatie die workouts en expedities organiseert, is nauw betrokken bij de zorg voor het milieu en stelt een aantal sledes beschikbaar om het
gevonden vuil in te vervoeren. Wethouder Paul Slettenhaar is de eerste die een harnas krijgt aangemeten om zo'n slede voort te trekken. Het is even wennen. Zijn respect voor sledehonden neemt onmiddellijk toe.

VERLOF Na de groepsfoto wordt het startsein gegeven. De deelnemers aan de etappe stropen systematisch het strand af en delen zich al snel in groepjes op. Vaak zijn het vrienden of collega's van elkaar die meedoen. Laura Hendriks heeft zich, met nog tien collega's, als deelnemer opgegeven. "We werken allemaal bij Randstad Uitzendbureau. Onze werkgever geeft ons jaarlijks één dag betaald verlof om deel te kunnen nemen aan maatschappelijke initiatieven. Dit keer is de keuze op de Beach Clean-up Tour gevallen. Lekker buiten uitwaaien leek ons ze wel leuk", zegt Laura.

Pablo Bakermans uit Uithoorn trekt een groot stuk vuilniszak uit de grond het houdt dit trots omhoog. Goed voor een fotomomentje. Ook hij heeft voor dit goede doel een dag vrijaf van zijn werkgever gekregen. Hij werkt bij een chemisch bedrijf in zijn woonplaats. 

VERJAARDAG Even verderop zijn Marnix en Annemijn Wester uit Uitgeest druk bezig troep uit het zand te vissen. Annemijn is vandaag 31 jaar geworden. Marnix: "Annemijn wilde al veel eerder aan Beach Clean-up Tour meedoen. Ik het leek mij leuk om haar dit als verjaardagscadeau te geven", zegt hij terwijl hij een knipoog geeft. Hij vertelt dat zij samen het Fort van de Stelling Amsterdam beheren. Ze willen graag dat het fort behouden blijft voor toekomstige generaties. Annemijn: "We proberen bewust te leven en staan stil bij de voetdruk die we straks op aarde achterlaten. We proberen deze zo klein mogelijk te laten zijn".

Als de deelnemers het strand in Heemskerk naderen rijdt een tractor met aanhanger hen tegemoet. Deze is van de eigenaren van de strandhuisjes die het project steunen. De verzamelde afval verdwijnt in de aanhanger. Hierna is het tijd om samen de meegenomen lunch te nuttigen, een mooi moment om elkaar wat beter te leren kennen.

EVEN DOORSTAPPEN Na de lunch is het nog even doorstappen naar Wijk aan Zee. Onderweg spot iemand een stuk touw. Na flink wat graafwerk blijkt dat hieraan 2 autobanden zijn bevestigd. Waarschijnlijk overboord gegooid of -gespoeld. Het gewicht telt helaas niet mee voor de totaalscore, want het gaat hier om 'bijvangst''. Ze worden met een tractor weggesleept. Als de deelnemers in Wijk aan Zee arriveren wordt het dagresultaat bekend gemaakt. In totaal is 495 kilo afval opgehaald. Dit is 137 kilo meer dan vorig jaar. De single use plastics bestaan uit 22 delen bestek, 68 lollystokjes en 212 rietjes. In totaal zijn er 110 resten van ballonnen gevonden. Al met al geen slechte vangst. Of juist wel? Het is maar hoe je het bekijkt.