• Archieffoto

    Peter van Trigt
  • Gemeente Castricum

Wijksafari in Limmen: intekening geopend

LIMMEN Het klimaat verandert en we moeten meer rekening houden met periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien. Door tuinen en plantsoenen hierop in te richten, zijn de gevolgen van extreem weer te beperken. De gemeente Castricum houdt daarom samen met groenorganisaties opnieuw een Wijksafari, dit keer op zaterdag 31 augustus in Zuid-Oost Limmen. De intekening is gestart.


Een goed ingerichte tuin kan de gevolgen van extreem weer beperken en draagt bij aan een groene wijk. "Zorg ervoor dat het water weg kan lopen in de grond, dan raken het riool en de sloten minder belast." stelt de gemeente in een persbericht. "En zorg voor variatie, dat is fijn voor vogels en insecten. Zo heb je al gauw een groene tuin. Voor het openbaar groen, denk bijvoorbeeld aan plantsoenen, geldt eigenlijk hetzelfde."

Wie meer wil weten, is welkom bij de Wijksafari op zaterdag 31 augustus. Wethouder Falgun Binnendijk is er in elk geval bij. Om 13.30 uur is er ontvangst met koffie en koek in 'Ons Huis' aan de Zuidkerkenlaan 23. Na een korte inleiding volgt de fietsroute langs tuinen in de wijk: welke zijn al goed bestand tegen een hoosbui? Experts delen onderweg hun ideeën en suggesties. De fietsers keren om 15.00 uur terug bij 'Ons Huis'.
Dan start het programma waar iedereen aan mee kan doen, dus ook wie niet is mee geweest met de Wijksafari. U kunt dan bijvoorbeeld een minicursus tuininrichting volgen. Of een gesprek aanknopen met de groen/wijkbeheerder over de groeninrichting. Ook is er een plantjesmarkt en wordt informatie gegeven over de subsidieregeling voor regenwatertuinen. Er zijn experts van o.a. vereniging Groei en Bloei, gemeente Castricum, de Vogelbescherming en Landschap Noord-Holland voor vragen over plantenkeuze, waterbestendigheid van de tuin, vogels in de tuin, geschiedenis of landschap. Het programma eindigt rond 16.30 uur.


OPGEVEN Opgeven kan via een e-mail aan info@degroenereiger.nl (m.v.v. aantal personen). Wie de eigen tuin al goed heeft ingericht voor wateropslag en/of voor het aantrekken van vogels, vlinders of bijen, is welkom deze ervaringen te delen (mail naar info@degroenereiger.nl). Meer info over subsidiemogelijkheden: castricum.nl/regenwatertuin.