• Willem Res helpt moeder 'Jo 267' bij de laatste loodjes van haar bevalling. De geboorte vond plaats tijdens de paasbrunch in de stal.

    Henk de Reus

Nieuw leven dient zich aan tijdens Paasbrunch Limmen

CASTRICUM Het boerenbedrijf van de familie Res en horecagelegenheid 'Heeren van Limmen' bedachten dit jaar iets ludieks om de paasdagen door te brengen: een boerenbrunch in de koeienstal.

Door: Henk de Reus

Onder toeziend oog van Hannelore, Brigitte, Wijntje en nog eens 68 koe-vriendinnen deden de 90 bezoekers zich tegoed aan heerlijke boeren lekkernijen, zoals soep, diverse soorten brood, beleg, eieren, vis, tulband en boerenland melkproducten. De dames 'koe' vonden het maar gek, al dat vreemde volk in 'hun huis'. Van het kijken naar etende gasten krijg je zelf ook honger, zeker als je de hele winter al op stal staat en alleen maar droog voer voorgeschoteld krijgt. Voor hen was het dinsdag feest toen ze de wei in mochten. De deelnemers aan de paasbrunch woonden live een geboorte van een kalfje bij. Hoe toepasselijker wil je het hebben op eerste Paasdag?

Een 40 meter lange rij tafels en stoelen staat zondag in de stal, met aan weerszijden koeien die hun nieuwsgierige kop af en toe door het hek steken om te kijken wat er binnen allemaal aan de hand is. Ze kijken met afgunst naar al het lekkers dat op tafel geserveerd wordt en zien uit naar dinsdag, als ze de wei in mogen en er weer gras op het menu staat.

IMAGO "Het idee van de Paasbrunch komt van een collega-boer", vertelt Arnold Res. "We hebben de laatste jaren een slecht imago gekregen. Dit initiatief is voor ons een manier om de mensen de andere kant van het boerenbedrijf te laten zien en zo ons imago te verbeteren. Men vergeet wel eens dat de grondstoffen van bijna alles wat je in de supermarkt koopt, bij boeren vandaan komt.

Marieke van Zilt is beheerder van 'Heeren van Limmen' en heeft de lunch mogelijk gemaakt.

Zij doet dit belangeloos. "Ik wil de boeren steunen, want zij hebben het al moeilijk genoeg. Een boerenbedrijf heeft meerwaarde en ik help graag om dit uit te dragen, aldus Marieke.

MANIEREN Esther (5) ziet de koeien achter haar smakken en met open mond eten. Ze kijkt haar vader aan en zegt: "Pap, waarom mogen zij wel smakken en moet ik met dichte mond eten? Ik mag dat toch ook niet?" Tja, geef daar maar eens antwoord op.

Ondertussen worden de gesprekken aan tafel af en toe luidruchtig verstoord door Xantippe, die haar sluitspieren ontspant. Moet ook gebeuren natuurlijk. Tja, als je bij de boer wilt brunchen, moet je dit wel op de koop toenemen. De tjilpende vogels op de achtergrond zorgen voor een prachtige muzikale begeleiding.

Jens (4) vindt het super om in de stal te eten. Hij wil later tractorbouwer worden en heeft er, samen met opa Joep, inmiddels zoveel met legosteentjes in elkaar gezet, dat hij aan het grotere werk toe is.

BEVALLING Opeens komt het bericht door dat er buiten een koe op het punt van bevallen staat. Iedereen snelt naar buiten. Na een kwartier brengt moeder 'Jo 267' haar kalfje (een meisje) ter wereld. Prachtig om hier bij te mogen zijn. Applaus van de toeschouwers volgt. Men heeft al een naam voor het kalfje bedacht: 'Brunch 19'. "Wordt genoteerd", zegt Arnold.

Bekijk bij dit artikel de video van de bevalling.