• Jackie van der Kroft

    Ans Pelzer

Nieuwkomer Jackie van der Kroft (Limmen): 'Ik hield er een Amsterdamse fietsstijl op na'

LIMMEN In deze rubriek komen mensen aan het woord die recent in Castricum zijn komen wonen. Vanuit Amsterdam bijvoorbeeld. Maar soms ook van heel ver weg. Hoe ervaren ze het leven in Castricum? In deze aflevering Jackie van der Kroft (48) afkomstig uit Amsterdam.

Ans Pelzer

MOOIE PLEK IN LIMMEN Anderhalf jaar wonen Jackie en haar man nu in de gemeente Castricum, aan de rand van Limmen. "We woonden mooi in Amsterdam maar het werd tijd de drukte van de stad te ontvluchten. We hebben lang gezocht naar een mooie plek en die hebben we hier nu in Limmen gevonden. Mijn man wilde graag helemaal buiten wonen maar voor mijn werk reis ik graag met de trein en dus was een station op fietsafstand belangrijk in het maken van een keuze. Het is nu ongeveer zeven kilometer fietsen van ons huis naar station Castricum. Ik neem vaak mijn vouwfiets mee op de trein en als ik afspraken op verschillende plekken heb die dag fiets ik aardig wat kilometers. Ik merkte in het begin toen ik hier kwam wonen dat ik er een 'Amsterdamse fietsstijl' op na hield; hard fietsend en laverend tussen de mensen door. Heb me inmiddels aangepast en fiets een stuk relaxter.

WERELDWIJDE INTERESSE Ik heb antropologie gestudeerd aan de universiteit van Leiden. Na mijn afstuderen ben ik voor Artsen zonder Grenzen aan de slag gegaan en heb op vele plekken in de wereld, in vooral coördinerende functies, gewerkt. Het zijn leerzame, mooie en ook pittige jaren geweest waarin ik prachtige mensen heb mogen ontmoeten, voor lastige dilemma's heb gestaan en moeilijke keuzes heb moeten maken. Artsen zonder Grenzen werkt immers veelal in landen waar conflicten zijn, sprake is van medische nood of waar een natuurramp heeft plaatsgevonden. Dat maakt het werk heel uitdagend want elke context is weer anders en waardoor ik ontzettend veel heb kunnen leren. Sinds 2012 ben ik als ZZP-er begonnen en geef ik advies, trainingen/lessen o.a. op het gebied van humanitaire hulpverlening en het effectief omgaan met cultuurverschillen. Tevens coach ik individuen en teams. Dat doe ik voor verschillende organisaties en universiteiten, zowel in binnen-als buitenland. Ik ben bijvoorbeeld net teruggekomen uit Rwanda waar ik een divers team heb begeleid in het effectief benutten van (cultuur)verschillen. Daarnaast houd ik erg van de natuur en begeleid ik bergreizen door heel Europa. Deze zomer ga ik het eerste deel van een lange afstand wandeling 'Via Dinarica', Oost –Europa, begeleiden."

DUURZAAM LEVEN EN WONEN De man van Jackie klust aan hun nieuwe huis om het zo energieneutraal mogelijk te maken. Jackie: "Dat wilden we al heel lang en in Amsterdam in een oud huis was dat gewoonweg niet mogelijk. Dan zijn er zoveel restricties van wat er wel of niet mag. De zonnepanelen werden als eerste op het dak gelegd en de muren van het huis zijn inmiddels geïsoleerd. De aanschaf van een warmtepomp is de volgende stap. Een van de eerste dingen die we deden toen we in de gemeente Castricum kwamen wonen was het lid worden van Calorie. We konden meteen meefietsen met de 'duurzame huizenroute' die ze organiseerden. We verbouwen graag onze eigen groente, hebben vele fruitbomen en bessenstruiken geplant en hebben sinds kort ook een kas. Tevens komen we graag op de biologische markt in Castricum en zijn we lid geworden van Heiloogisch. Heiloogisch is een organisatie die gerund wordt door vrijwilligers en biologische groente en fruit van het seizoen rechtstreeks bij de boer afneemt. Je besteld online en haalt je groente en fruit pakket eens in de twee weken op. Het is erg leuk om als vrijwilliger de groentepakketten met elkaar klaar te maken voordat ze worden opgehaald, om mensen in de buurt te leren kennen en op deze manier dit mooie initiatief te steunen."

RUST EN RUIS I"k heb in het begin toen we hier kwamen wonen moeten wennen aan het vele vliegverkeer dat over ons huis komt, dat hadden we niet verwacht. Ook vind ik het jammer dat er een hotel aan de kust van Castricum komt. Dit deel van de kust is juist zo mooi omdat er geen vaste bebouwing is. In Limmen is het verder rustig en zijn er weinig toeristen. We zijn regelmatig in de duinen en op het strand te vinden, waar we erg van genieten. Sinds kort zijn we met kite surfen begonnen om zo nog meer van dit mooie gebied gebruik te maken."