• Marja Lute en Peter Levi tonen een ingebonden jaargang van het Nieuwsblad

    Hans Boot

Nieuwsblad 'onmisbare bron' voor Oud-Castricum

Hans Boot

CASTRICUM Peter Levi verzorgt al zo'n 20 jaar het archiefbeheer van Oud-Castricum. Sinds de oprichting van de werkgroep in 1967 worden alle exemplaren van het Nieuwsblad liefdevol bewaard in De Duynkant, want ze zijn van onschatbare waarde voor de jaarboeken en andere producten.

Hans Boot

Peter heeft een vaste plek in het onderkomen van de werkgroep: "Ik beheer met Rino Zonneveld het archief. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de fotocollectie, waarbij ik word geholpen door o.a. Marja Lute-Stet. Zij is een autochtone Castricumse en kent veel personen die op foto's staan of ze spoort die op bij grote families."

Wat ligt er zoal opgeslagen in de splinternieuwe archiefruimte die vorig jaar in gebruik werd genomen? "Vanaf 1967 zijn de kranten verzameld en grotendeels ingebonden. Exemplaren van voor die tijd zijn meestal schenkingen."

FOTO'S Op de vraag wat het belang van het Nieuwsblad voor zijn club is, antwoordt Peter: "In de eerste plaats wordt er heel veel informatie uitgehaald voor de jaarboeken. Maar we ontlenen er ook gegevens aan voor de beschrijving van de foto's die op onze beeldbank staan". Marja vult hem aan: "Zo kregen we onlangs een aantal foto's van een bloemencorso uit 1956 in handen, waar niets van bekend was. Toen ik echter op onze artikelen- en documentenbank ging zoeken, kwam ik daar veel over te weten. Deze database bevat namelijk uittreksels uit de belangrijkste artikelen en advertenties uit de Nieuwsbladen, waaraan Wim Hespe in het verleden een grote bijdrage heeft geleverd."

Peter wijst er ook nog even op dat de werkgroep eind jaren '90 erg blij was met de schenking van de collectie foto's die redacteur Ad van de Velde voor de krant had gemaakt: "Dit betreft de jaren '80/'90, een periode waarin wij zelf vrijwel geen foto's maakten. Kortom, het Nieuwsblad is voor Oud-Castricum een onmisbare bron van informatie!"