• Een vrouw maakt een selfie in het stemhokje in het Poppodium Duycker (Haarlemmermeer) ANP Jeroen Jumelet

    Jeroen Jumelet

Noord-Holland trapt provinciale verkiezingen af

REGIO De Noord-Hollandse campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen start op woensdag 13 februari 2019. Alle lijsttrekkers van de deelnemende partijen stellen zich dan voor, gaan in op hun campagneactiviteiten en vullen tijdens de bijeenkomst de Stemwijzer in.

PARTIJEN In totaal hebben zestien partijen in Noord-Holland een lijst aangeleverd voor de provinciale verkiezingen. Er zijn echter vijftien kandidatenlijsten, omdat Partij van de ouderen en 50PLUS samengaan. Elf partijen zijn nu ook vertegenwoordigd in Provinciale Staten van Noord-Holland: VVD, D66, PvdA, PVV, SP, CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS, Ouderenpartij Noord-Holland en ChristenUnie. Nieuwe partijen die meedoen aan de verkiezingen zijn: Forum voor Democratie, NIDA, DENK en Code Oranje. Op vrijdag 8 februari wordt in een openbare zitting van het centraal stembureau in het gemeentehuis in Haarlem beslist over de geldigheid van de lijsten, de handhaving van de kandidaten op de lijsten en de lijstnummering.

STEMMEN De verkiezingen voor de Provinciale Staten vinden plaats op woensdag 20 maart 2019. Wie stemt, stemt ook indirect voor de Eerste Kamer, want de Statenleden kiezen op maandag 27 mei 2019 de nieuwe leden van de Eerste Kamer.