• Foto Aart Toth

    Aart Toth

Op de zeepkist (6)

Rob Dekker: 'Waterrecreatie promoten'

Als je één wapenfeit mag noemen van jouw partij, de VVD, over de afgelopen periode, welke is dat dan?

We zijn enorm blij dat op ons initiatief het burenakkoord (sneller goedkeuring bouwaanvraag), de motie kleine aanbestedingen en ruimere openingstijden op de Schulpstet zijn gerealiseerd.

Stel, jij mag het collegeprogramma opstellen. Wat is je allereerste actie?

De spade moet de grond in! In plaats van praten wil de VVD echt gaan bouwen voor een betere doorstroming op de woningmarkt. Dat betekent bouwen voor vooral huur in het middensegment en senioren. Door doorstroming op gang te brengen komen er ook meer kansen voor starters. Er is volop behoefte aan woningen en de VVD wil hier snel echt werk van maken.

Wat is het meest vernieuwende punt uit jouw partijprogramma? En hoe ga je dat verkopen?

Het promoten van waterrecreatie tussen onze dorpen! We zijn een enorm waterrijke gemeente, de natuurlijke verbinding tussen al onze dorpen in de Schulpvaart. Vroeger bevaren door aken met schelpen en bouwmaterialen. Wat zou het fantastisch zijn als we straks met een bootje uit Castricum naar het Kerkemeer in Akersloot kunnen varen. Of een bezoek brengen aan het 't Stet in Limmen. Geen verbinding voor motorkruisers natuurlijk, maar met sloepen of fluisterbootjes de polders verkennen. Bij het aanleggen of herinrichten van wijken of vervangen van bruggen moeten we hier in de toekomst meer rekening mee houden. Alleen natuurlijk waar we daadwerkelijk verbindingen kunnen leggen. In kader van de waterberging zien we grote win-win situaties. Hoe verkoop je dat? Wie wil er nu niet genieten van z'n eigen unieke leefomgeving!

In Castricum zijn kleine groepen actieve burgers (CALorie, Transition Town, Initiatiefgroep Tiny Houses, Initiatiefgroep Nieuw Zwembad). Maar de spoeling is dun. Hoe activeer je de grote groep passieve inwoners om mee te denken over het Castricum van morgen?

Deze stelling slaat wat ons betreft totaal niet op onze gemeente. In al onze dorpen zijn dagelijks honderden vrijwilligers bezig. Dat ze niet wekelijks in de krant staan, of bezig zijn met wereldverbetering, betekent niet dat ze daarmee niets bijdragen. Er zijn tal van evenementen en initiatieven in onze dorpen. Deze dragen bij aan veel gezelligheid en gelegenheden voor onze inwoners om elkaar te ontmoeten. De interactie tussen inwoners en bestuur moet wel beter. Nu lopen mensen vaak vast in regels, vergunningen, en wisselende aanspreekpunten binnen de gemeente. Dat willen we veranderen. Als dat lukt zullen onze inwoners al weer een stuk meer vertrouwen in de lokale overheid krijgen.

Vul aan (vrij naar H. Marsman)

Denkend aan Castricum zie ik in 2030 een open gevarieerd landschap van het Alkmaardermeer tot aan de duinen en de zee. Met inwoners die genieten van hun woonomgeving en voorzieningen die voorzien in hun behoefte, waar toeristen een belangrijke bijdrage leveren aan onze economie.