• Maurits en zijn vriendin Emma La Croix. Emma treedt ook op tijdens zijn voorstelling op 9 februari.

    Joyce Schoonebeek
  • Maurits tijdens een Try Out van een stukje van zijn show 'Het kan altijd erger'

    N. Lute
  • Maurits bij zijn banner met de aankondiging van zijn show, gesponsord door het Ruyterhuis.

    Nicole Kleine Staarman

Opa Henny (Huisman) fan van 18-jarige cabaretier: 'Maurits past prima in onze familie'

CASTRICUM "Deze show gaat alles overtreffen". Cabaretier Maurits Hazeleger (18) staat te popelen. Volgend jaar februari brengt hij 'Het kan altijd erger' ten tonele in theater Koningsduyn. Verslaggeefster Nicole Kleine Staarman sprak met de jonge komiek, zijn vriendin Emma en haar opa Henny Huisman.

Maurits Hazeleger heeft hij maar één doel voor ogen: komiek worden. En hij is hard op weg deze droom te realiseren. "Zolang ik me kan herinneren, wil ik mensen aan het lachen maken", vertelt de 18-jarige scholier. "Eerst net als Bassie - van Adriaan - totdat ik cabaretiers als Ronald Goedemondt en Jochem Meyjer ontdekte".

FLAPOREN Maurits is een spontane, innemende jongen. Niet alleen zijn natuurlijke gave de lachers op zijn hand te krijgen, maakt hem succesvol, "Ik schijn er ook wel een goed hoofd voor te hebben. Zo met die flaporen", lacht hij. Zijn eerste podium vond hij op de basisschool waar hij tijdens de maandafsluitingen het publiek wist te entertainen. Op zijn twaalfde kwam hij door de voorselectie van het RTL4 programma Comedy Kids, wat hem een rolletje in de TV Kantine opleverde. "Maar mijn mooiste moment was mijn allereerste cabaretvoorstelling in de uitverkochte aula van het Clusius College in Castricum", zegt Maurits trots. "Dat was echt superleuk. Ik heb zoveel enthousiaste reacties gekregen".

LULLETJE Toen theater Koningsduyn haar deuren opende, wist Maurits dat hij hier wilde optreden. Na zijn succesmomenten bij Castricum got Talent, het slotdebat en als voorprogramma van Edgar Nijman, is 9 februari 2019 het podium helemaal voor hem. Dan speelt Maurits zijn nieuwe avondvullende voorstelling 'Het kan altijd erger'. "Deze show gaat alles overtreffen", zegt Maurits met overtuiging. "Ik ga helemaal los. Het heeft alle ingrediënten voor een avond lachen". Twee jaar heeft hij inmiddels aan deze voorstelling gewerkt. "Ik haal mijn inspiratie uit dagelijkse dingen. Vergroot deze en maak ze absurd. De rode draad is dat ik het buitenbeentje ben van mijn familie. En niet alleen daarin ben ik het lulletje, maar ook op school. Ik faal eigenlijk overal in. Vooral als het op meisjes aankomt".

EMMA In het echte leven heeft Maurits wel zijn meisje gevonden. Emma La Croix en hij delen behalve de liefde ook een passie voor het podium. "We begrijpen elkaar goed", vertelt de zestienjarige Emma. "Maurits hoeft mij niet uit te leggen dat hij niet voor bekenden wil oefenen en ik niet op de eerste rij mag zitten. Ik weet hoe oncomfortabel dat is". Ze hebben allebei hun eigen talent waar ze elkaar om bewonderen. Dat Emma door de strenge selectie van de Lucia Marthas Institute for Performing Arts is gekomen, bewijst dat ze bijzonder begaafd is. "De opleiding is zwaar, maar ook ontzettend leuk. Ik heb vakken als zang, dans, acrobatiek en musical. Ik zou het liefst zangeres worden, maar lesgeven lijkt me ook leuk". Maurits heeft Emma gevraagd mee te doen met zijn voorstelling. "Ze zingt zo mooi. Het leek mij een leuke aanvulling als ze een paar liedjes tussendoor doet".

KLIK Door Emma heeft Maurits er een nieuwe familie bij gekregen. Met opa Henny Huisman als grootste fan. "Zo'n buitenbeentje als ik thuis ben, zo makkelijk kon ik mijn plek hier vinden", vertelt Maurits, die direct een klik met de tv-persoonlijkheid voelde. Henny onderschrijft dit: "We houden wel van een beetje gekkigheid in onze familie en Maurits past daar prima bij. Ik herken mezelf in de ambitie van Maurits. Hij weet precies wat hij wil". Hij is trots op het stel, maar weet ook dat de showbizwereld lastig is. "Het is een slangenkuil. Je moet het publiek aan alle kanten behagen en keihard werken. Velen voelen zich geroepen, maar er zijn er maar weinig uitverkoren. Al zijn er vergeleken met mijn tijd veel meer mogelijkheden jezelf te laten zien".

POPELEN In 2020 wil Maurits meedoen aan het Leids Cabaret Festival. Maar voor nu staat hij te popelen 'Het kan altijd erger' in Koningsduyn op te voeren. "Ik heb er zo'n zin in! Veel stukjes heb ik al uitgeprobeerd op verschillende podia. Dat ging heel goed".

info en kaarten: www.mauritshazeleger.nl