• Zo kan het ook: een groene voortuin in Castricum. Inzetje: Hannie Lutke Schipholt

    Peter van Trigt
  • Hannie Lutke Schipholt, GroenLinks

    GL

Operatie Steenbreek komt eraan

CASTRICUM Binnenkort wordt in de gemeente Castricum gestart met de 'operatie steenbreek'. Het wordt een publieksvriendelijke actie om inwoners over te halen hun tuinen te vergroenen en de tegels er uit te halen. Daar staat dan tegenover dat zij minder rioolbelasting hoeven te betalen.

MOTIE Om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen is het nodig dat regenwater de grond in kan. Helaas zijn veel tuinen in Castricum betegeld, zodat de onderliggende grond niet bereikt wordt. Te veel bestrating in tuinen zorgt voor problemen tijdens hoosbuien en aanhoudende droogte, vermindering van biodiversiteit en voor opwarming. Dat de gemeente Castricum meedoet aan deze actie is te danken aan een motie van GroenLinks die een meerderheid haalde in de gemeenteraad.

DUURZAAMHEID Voor GroenLinks is dit succes het bewijs dat ook vanuit de oppositie resultaat kan worden behaald in de lokale politiek. "Hoewel je in het college van b en w meer invloed op het beleid hebt, heeft GroenLinks de afgelopen vier jaar aardig aan de weg getimmerd" zegt lijsttrekker Hannie Lutke Schipholt. "Een voorbeeld? De gemeente wil uiterlijk in 2050 energieneutraal zijn. Dat kan niet zonder daar geld in te investeren, zeker niet als je daarbij wilt zorgen dat mensen met lagere inkomens straks niet onevenredig veel aan energielasten kwijt zijn. We hebben het initiatief genomen om een duurzaamheidsfonds op te richten. Er moet nu ook een plan komen om Castricum aardgasvrij te maken." Ook op sociaal gebied zijn goede stappen gezet, meldt Lutke Schipholt. Kijk daarvoor op de site van GroenLinks.