Opinie: Castricum speeltuin en experiment van beroepspolitici

CASTRICUM Jazeker mede inwoners: er is een nieuw college. Castricum was één van de laatste gemeenten van Nederland, maar dan heb je ook wat. Kosten nog moeite zijn gespaard om nieuwe wethouders, zwaargewichten volgens de formateur, uit A'dam en Alkmaar te halen. Mannen die op de landkaart hebben gekeken waar Castricum nu precies ligt. Als inwoner ben je natuurlijk heel blij dat je je stem hebt uitgebracht op Paul Slettenhaar (VVD) of Falgun Binnendijk (CDA). Een klein smetje voor Paul is dat hij na de lokale verkiezingen in stadsdeel Amsterdam Zuid buiten de boot viel. Ja, dat kan je als beroepspoliticus overkomen. Falgun heeft ook al een zwerftocht door Nederland gemaakt op zoek naar geluk, hij is via Leeuwarden in Alkmaar terecht gekomen. Nu eindelijk loon naar werken, wethouder in Castricum voor zo'n slordige 80.000 euro per jaar en daarna een riante wachtgeldregeling. Wie wil dat niet? Gelukkig worden de nieuwe wethouders niet geplaagd door enige lokale kennis. Om dat onder de knie te krijgen hebben ze hebben vier jaar de tijd. Wij inwoners mogen ons gelukkig prijzen met deze wethouders.


Anderzijds is het natuurlijk jammer dat Castricum dit soort zwaargewichten niet binnen zijn gelederen heeft. Ach ja, je kunt ook niet verwachten dat er intelligente mensen in een boerengemeenschap rondlopen die de taak van wethouder zouden kunnen vervullen. Daar heb je toch echt outsiders voor nodig. Als ik er zo over nadenk is het eigenlijk vreemd. Zowel op de kandidatenlijst van de VVD als van het CDA heb ik deze namen niet zien staan. Beide partijen durfden voor de verkiezingen niet bekend te maken dat er kandidaat wethouders uit de banencarrousel van de landelijke partijen zouden komen. Ach, waar maak ik mij druk om, in Den Haag is het niet anders. Na de verkiezingen maken ze gewoon nieuwe spelregels. Even grabbelen in de hoge hoed en ja hoor, 1 ,6 miljard dividendbelasting afschaffen voor de rijksten en de btw, voor de basisbehoeften, omhoog voor het voetvolk.

'Wij weten wat goed voor u is', de nieuwe slogan? Het heeft alleen maar voordelen. Geen lokale verkiezingen meer over vier jaar, kost toch alleen maar geld. Er is immers geen coalitie en oppositie meer. Je geeft elke wethouder een jaarcontract, hij is tenslotte gewoon een beroepspoliticus (net als elke burger in het bedrijfsleven). Bevalt hij niet dan schop je hem weg. Gewoon drie maanden WW en dan de bijstand in. Heeft hij een eigen huis, eerst opeten, net als een gewone burger. Elk huishouden in de gemeente Castricum vijf wensen laten inleveren, meeste wensen tellen, dit vat je samen in een document. Dit noemen we dan het 'breed gedragen inwonersprogramma.' Gewoon een open sollicitatie voor raadsleden en vervolgens een ervaren 'Vertrouwenscommissie' van VDD, CDA en de Vrij Lijst de geschikte kandidaten laten selecteren. Dit is pas vernieuwing in de lokale politiek. Hoe moeilijk kan het zijn?

Vokko Koeman