• Archieffoto Geesterduin

    Geesterduin

Opinie: Geesterduin kans voor woningen en duurzaamheid

CASTRICUM Geesterduin wordt opgeknapt. Er komen mooiere ingangen met luifels, de bloemenstal wordt geïntegreerd, en de gevels worden voorzien van bakstenen. Als belangrijkste, zo leek wel uit het raadsdebat hierover; er komt een openbaar toilet! Ik was in eerste instantie blij verrast dat er weer beweging is. Geesterduin heeft zeker een upgrade nodig en de tekeningen laten een prachtige uitstraling zien. Maar gaandeweg bekruipt me een gevoel van teleurstelling.

Hannie Lutke Schipholt 

Castricum zit dringend verlegen om betaalbare huisvesting voor tal van groepen. De wachtlijst voor een huurwoning is meer dan 5 jaar. Als winkelcentrum Geesterduin opnieuw zou worden gebouwd, zouden daar prima twee woonlagen met woningen bovenop gebouwd kunnen worden. 15.000 m2 grond wordt nu inefficiënt gebruikt, terwijl er een grote behoefte is aan woningen en de beschikbare grond schaars is.

Ook zou het winkelcentrum veel duurzamer gemaakt kunnen worden. Over zonnepanelen wordt in het plan gezegd dat de dakconstructie die niet zou kunnen houden. Curieus, want jaren geleden kon er wel een parkeerdek voor auto's komen. Een auto is toch heel wat zwaarder dan een zonnepaneel. Uiteindelijk is de ambitie voor duurzaamheid in het huidige plan teruggebracht tot het plaatsen van LED-verlichting. Met een dergelijke ambitie wordt Castricum natuurlijk nooit klimaatneutraal.

Het is hoog tijd dat we niet zo versnipperd meer denken, Er is nu besloten voor een cosmetische facelift. GroenLinks voorziet dat dat eigenlijk verspilling van tijd en geld is. Daar zullen degenen die het gaan betalen, de eigenaren van Geesterduin toch gevoelig voor moeten zijn. Laten we gezamenlijk gaan zoeken naar oplossingen die goed zijn voor Castricum, en goed voor de winkeliers.. Een mooi winkelcentrum waar bezoekers graag komen, zodat de winkeliers in de toekomst verzekerd zijn van voldoende klandizie. Nieuwe woningen voor mensen die daarop zitten te wachten. En wat zou het mooi zijn als we in Castricum het eerste klimaat-neutrale winkelcentrum in Nederland zouden hebben!

Hannie Lutke Schipholt
GroenLinks Fractievoorzitter