• Koen van Weel

Opinie: Roetveegpieten welkom in Castricum

CASTRICUM Wordt het niet tijd dat Castricum afscheid neemt van (louter en alleen) zwarte Pieten? Inwoner Bert Roodhof denkt van wel. Hij schreef een open brief aan de burgemeester, winkeliers en schoolleiders.

Bert Roodhof

Beste burgemeester, beste winkeliers, beste schoolleiders, Na de intocht van Sinterklaas in Castricum vorige week heb ik de sterke behoefte om mijn gevoel van ongemak met u te delen. In Nederland woedt al zo'n zeven jaar een hevige discussie over het racistische karakter van Zwarte Piet met als voorlopig dieptepunt de schermutselingen van vorig weekend.

Bij onze intocht verandert tot grote tevredenheid van velen al jaren niets. Natuurlijk is het fijn dat er in Castricum geen hooligans van sportclubs en anti-piet demonstranten zijn, maar ik word eigenlijk steeds verdrietiger als ik alleen maar Zwarte Pieten zie.

Aanvankelijk beschouwde ik opmerkingen over de racistische kenmerken van Zwarte Piet als gezeur. We bedoelden het toch niet zo? En waarom een kinderfeest aanvallen en willen verpesten? En dan die protesten. Op de Bakkumer Kermis ga je toch ook niet tekeer tegen het drinken van een biertje? Maar gaandeweg kreeg ik meer begrip voor mensen die problemen hebben met de figuur van Zwarte Piet. Bovendien heb ik liever een sinterklaasfeest waaraan iedereen graag mee doet dan een feest dat alleen voor sommigen leuk is. Een feest waarbij we rekening houden met de gevoelens van anderen.

En dat rekening houden met een ander lijkt een steeds grotere opgave te worden. We bagatelliseren het gevoel van de mensen die bezwaar hebben tegen Zwarte Piet, we ontkennen het, we beschuldigen ze van aanstellerij, we vinden het gezeur en voelen onszelf vooral miskend en verkeerd begrepen. We zijn immers zo aardig en zeker geen racist. Mensen moeten óns maar begrijpen.

Door halsstarrig vast te houden aan Zwarte Piet geven we onze kinderen het verkeerde signaal. We laten zien dat je niet hoeft te luisteren en proberen begrip op te brengen als iemand een ander standpunt heeft dan jij. We laten zien dat het normaal is lak te hebben aan de gevoelens van een ander. Vroeger zeiden we nog wel eens 'samen komen we er wel uit.' Dat je ergens ook samen uit kunt komen lijkt echter niet meer in onze gereedschapskist voor samenleven te zitten.

Ik vind het na het vorig weekend wel mooi geweest. Wat eens een onschuldig kinderfeest was, is verworden tot een manifestatie van volwassenen die onder het mom van het belang van het kind geen rekening met de gevoelens van anderen willen houden.

Lieve burgemeester, winkeliers en schoolleiders, laten we snel een begin maken met een sinterklaasfeest voor iedereen en ook roetveegpieten toevoegen aan de hulptroepen van de sint.

Bert Roodhof

Naschrift: Bert Roodhof schrijft iedere zaterdag op de Facebook-pagina van D66 - op persoonlijke titel - over wat hem als inwoner van Castricum bezighoudt, redactie. De open brief is ook op deze Facebook-pagina geplaatst.