• Artist impression 'houtel' Castricum aan Zee

    CaanZee

Opinie: Waarom er in Castricum nooit gebouwd zal worden voor jongeren

CASTRICUM Veel inwoners zullen het herkennen: Castricum is een vergrijzend en - misschien juist wel daardoor - oer-conservatief dorp. Nieuwe plannen, op welk gebied dan ook, stuiten bijna per definitie op een muur van verzet. Je zult maar bestuurder of ondernemer zijn in zo'n gemeente. Dan hoef je je bij elk idee of voorstel maar één ding af te vragen. "Is het iets nieuws, iets dat er nog niet was? Dan willen 'we' het niet." Plaatsgenoot Martin Sneijder schreef er een column over.

'Waarom en er in Castricum nooit gebouwd zal worden voor jongeren en wiens schuld dat is!'

Martin Sneijder

Op een veldje in Castricum, waar velen al hun hond uitlaten, verzocht een mevrouw om daar een hek omheen te zetten, zodat de honden daar vrij konden lopen. Wethouder De Haan nam contact op met de buurt en die was mordicus tegen. Want ja, een hek om veldje dat trekt hangjongeren uit de verre omtrek aan. En als daar honden vrij mogen lopen komen er dagelijks honderden baasjes om hun hond daar los te laten. Enne, vooral niet vergeten onze leefomgeving. Wethouder de Haan gaf het dus op.

Op het Bakkerspleintje wilde het Sintcomité graag de "slaapkamer van Sinterklaas" in het aanpalende deel van grand café Wierenga. De Creatieve Wieven stonden al in de aanslag toen het slechte nieuws kwam. Een (één) bewoner is tegen om onbekende redenen. Dus het grote feest op het Bakkerspleintje moet het doen zonder slaapkamer van Sinterklaas, die gelukkig op het laatste moment nog bij Cools kon komen. Dat kan dus, 1 bewoner die een kinderfeest verpest.

Ted Biesterbos is een groot en visionair projectontwikkelaar. Wat hij in Amsterdam doet is fantastisch. Ik schrijf dat even omdat er hier in Castricum vaak nogal laatdunkend gedaan wordt over zijn bedrijf. Hier gaan we er nog steeds van uit dat hij een huisjesmelkende bouwheer is die zo snel mogelijk heel veel geld wil verdienen. Hij gaat met een plan komen om Blinckers op het strand te vervangen door ongetwijfeld iets aparts en moois en durf nu al te voorspellen dat velen dwars zullen gaan liggen. Onder het motto, dit past niet bij de uitstraling van ons strand, dit tast de habitat van de polifinario aan, dit gaat een ongewenste druk op de verkeersstromen geven, er wordt geen rekening gehouden met… nou ja verzin het zelf maar. Gaat dus jaren en jaren duren.

Vreemd genoeg zijn het niet de jongeren die op zoek zijn naar woonruimte, die dwars liggen bij van alles en nog wat, maar hun ouders! Bij de gegeven voorbeelden was geen enkele betrokkene onder de 50! En er zijn natuurlijk veel meer voorbeelden te vinden. Logisch ook, die oudjes hebben al een huis en zoals hoort bij dit dorp, er mag nooit niets en niks veranderd worden. Zeker al niet bij mij voor de deur. En als je dan nog tijd (en geld) hebt en je verschrikkelijk verveelt dan ga je maar bezwaar maken tegen van alles en nog wat. Want daar lijkt het op.

Het gaat nog heel lang duren voordat er woningbouw voor starters (sociale huur) gaat komen. Misschien een leuk onderwerp voor bij het kerstdiner.

Martin Sneijder
Beheerder Facebookgroep 'De Beste Stuurlui'