• Aaltje Emmens-Knol

    Archief

Oud-burgemeester van Castricum Aaltje Emmens-Knol overleden

CASTRICUM Oud-burgemeester Aaltje Emmens-Knol (10 mei 1946), de voorganger van burgemeester Toon Mans, is maandag 10 juni overleden. Zij stond bekend als een warme en betrokken bestuurder. Ze was van 2002 tot 2011 eerste burger van Castricum. Zij was de eerste door de kroon benoemde burgemeester van de nieuwe fusiegemeente Castricum. Nadat zij uit Castricum vertrok, is zij onder andere waarnemend burgemeester van Bloemendaal geweest, waar op dat moment een bestuurscrisis speelde.

REACTIES Op Twitter druppelen de eerste reacties binnen van lokale politici met wie Emmens in Castricum heeft samengewerkt. "Heel triest. Ik heb erg prettig met haar samengewerkt in het College van B en W van Castricum. Rust Zacht Aaltje." schrijft oud-wethouder voor CKenG Bert Meijer. "We wisten dat je ziek was, maar toch komt het bericht hard aan." reageert VVD-fractievoorzitter Rob Dekker. "Respect hoe jij jouw rol als burgermoeder de fusie gestalte heb gegeven met ruimte en aandacht voor iedere kern. Dag lieve Aaltje, bedankt!"

CARRIÈRE Aaltje Emmens begon haar carrière als wethouder in Naaldwijk (vanaf 1986). Daarna werd zij in 1989 burgemeester in de gemeente Westerbork. Toen bekend werd dat deze gemeente zou worden opgeheven, vertrok ze naar Eibergen. Hier was zij burgemeester van 16 maart 1996 tot 16 juni 2002. Daarna werd zij burgemeester van de gemeente Castricum. Op 1 mei 2011 ging zij met pensioen. In januari 2015 volgde haar benoeming tot waarnemend burgemeester in Bloemendaal in verband met het voortijdige vertrek van Ruud Nederveen. Zij bracht in een rapport de Bloemendaalse bestuurscultuur in kaart, maar omdat het haar niet lukte die te veranderen, stapte zij op 24 september van datzelfde jaar weer op.

ONDERSCHEIDINGEN Aaltje Emmens was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Bij haar afscheid van Castricum kreeg zij de gemeentelijke waarderingsspeld toegekend. Onlangs werd zij bovendien onderscheiden met de zilveren Erespeld van Verdienste van de PvdA.

Tijdens haar periode in Castricum overleed haar echtgenoot. Aaltje Emmens laat een partner, zoon, schoondochter en twee kleinkinderen achter. Het afscheid en de crematie vinden plaats in besloten kring in Amsterdam. In het Etty Hillesum park in Israël wordt een boom geplant voor Aaltje Emmens, ter herinnering aan de bijzondere ontmoetingen tussen haar en Judith Raber-Durlacher, meldt de rouwkaart.