• Theo van der Himst (links) in actie

    Fietsen4Air

(Oud) plaatsgenoten fietsen voor lucht

BAKKUM Een paar jaar geleden had Theo van der Himst nog nooit van Cystic Fybrosis (CF) gehoord, zo geeft hij toe. Maar na het overlijden van Claudia, de schoonzus van een vriend van Van der Himst, besloot hij zich in te gaan zetten voor de ongeneeslijke ziekte CF, beter bekend als taaislijmziekte.

"De toespraken van familie en kennissen op haar crematie deden mij heel veel. Zo werd het idee geboren voor het evenement Fietsen4Air." Van der Himst is geboren in Bakkum, maar woont in Bergen op Zoom. In 2015 stapte hij voor het eerst voor deze actie op de fiets vanuit zijn woonplaats naar Terherne in Friesland (380 km). Met zes fietsers en vijf begeleiders werd 1500 euro bij elkaar gefietst. Vorig jaar - bij de derde editie - was dat al 11.000 euro. Inmiddels bereidt Van der Himst zich voor op de tocht die deze zomer van start gaat. Dit keer met in totaal ruim veertig fietsers, die de hele of een deel van de tocht fietsen, plus begeleiders. "Eén van hen is Michelle Boerkamp uit Limmen. Zij heeft de ziekte zelf en gaat ons vrachtbusje besturen, hoe mooi is dat" vertelt Van der Himst. "Haar opa en Mark Jacobs uit Bakkum fietsen ook mee." In Bakkum logeert de groep bij (sponsor) camping De Hooiberg aan de Bleumerweg. De groep doet ook Texel aan. "Langs de Noordzee is extra veel wind. Dit staat symbolisch voor de lucht die CF-patiënten, door aantasting aan de longen, missen." Uiteindelijk fietst de groep via Enkhuizen en Lelystad terug naar Bergen op Zoom.

SPONSORS Van der Himst is nog op zoek naar sponsors. Zoals een supermarkt die drinken en brood onderweg wil sponsoren. "Maar ook helpende handen zijn welkom. De editie van volgend jaar, de vijfde, wordt nóg groter. Wie mee wil organiseren, is welkom. Kijk op theairteam.nl of mail fietsen4air@gmail.com"