• De groep bij De Kruisberg. Derde van links Hans van Houten. Foto: Hans Boot

    Hans Boot

Ouderen in beweging: op de e-bike

[CASTRICUM] Het Nieuwsblad is een nieuwe rubriek gestart die gericht is op sport en spel voor senioren. Dit keer fietste verslaggever Hans Boot mee met een groep e-bikers.

Dat ouderen ook graag fietsen, wordt bewezen door een groep die wekelijks onder leiding van Hans van Houten een interessante tocht maakt. De initiatiefnemer zegt daarover: "Het idee is oorspronkelijk van de Stichting Welzijn Castricum. Vanaf 2012 hebben we het zelf opgepakt. In 2015 is het project gesplitst vanwege de opkomst van de elektrische fiets. Daarvoor start er elke dinsdag om 10.00 uur een groep vanaf station Castricum, terwijl de groep met gewone fietsen op donderdag fietst. Ik stippel elke week een andere route van 25 à 30 kilometer uit en rond 13.00 uur is men weer thuis."

[KRUISBERG] Omdat uw verslaggever ook niet meer een van de jongsten is en alweer twee jaar met veel plezier gebruik maakt van een e-bike, sluit hij zich op een zonnige ochtend aan bij de dinsdaggroep. Deze bestaat vandaag uit 14 deelnemers. Hans van Houten: "Bij dit aantal is het allemaal goed te doen. Er wordt ook niet harder dan circa 17 kilometer per uur gefietst, zodat de groep makkelijk bij elkaar blijft." Deze ochtend rijden we via de Oosterbuurt onder het viaduct van de Provinciale weg over het fietspad dat een aantal jaren geleden is aangelegd voor met name scholieren van de Castricumse middelbare scholen. Bij molen De Kat moeten we de route vanwege een wegopbreking wijzigen, maar ook via industrieterrein Molenwerf bereiken we uiteindelijk de fietserstunnel bij station Uitgeest om onze weg te vervolgen door het landelijk gebied van Heemskerk. Aan het eind van de Noorddorperweg wordt de Beverwijkerstraatweg overgestoken om even later tegenover de Patattoloog het duingebied in te slaan. Bij uitspanning De Kruisberg vindt de koffiestop plaats, een vast onderdeel van de fietstocht.

[MOOISTE WEGGETJES] Tijdens de koffie komen ook de tongen los, zoals die van Nico Ligthart: "Mijn vrouw Gré en ik komen uit Schagerbrug en fietsen al zo'n drie jaar mee, nadat we hierover van familie uit Castricum hadden gehoord. Soms staan we op een camping in Bakkum, maar het gebeurt ook dat we om 8.00 uur vanuit onze woonplaats op de fiets stappen om aan te sluiten bij deze groep." Gré vult hem aan: "Wat zo leuk is dat deze omgeving voor ons onbekend was. Je komt op de mooiste weggetjes en elke keer is het weer anders. Zo zit je in Uitgeest of Assendelft en dan weer in de Egmonden of Wijk aan Zee." Ook Nora Ploeg spreekt zich enthousiast uit over het project: "Ik ben erbij gekomen dankzij mijn vriendin Betty Vreeker. Het mooie van dit initiatief is dat de deelname vrijblijvend en kosteloos is. Verder is het geweldig, omdat er plekken zijn die ik van mijn leven nog niet heb gezien. Daarbij zijn het allemaal aardige mensen, waarmee het gezellig koffie drinken is!" Na de stop keren we via een prachtige route door de duinen weer huiswaarts. Deelname is nog mogelijk tot half oktober, mits het weer dat toelaat. Aanmelding vooraf is niet nodig. Meer info bij Hans van Houten, telefoon 651785. (tekst Hans Boot)