• Henk Ruijter bij de enige nostalgische lantaarnpaal in het dorp

    Aart Tóth

Programmamanager gaat voor 'nostalgische lantaarns' in Castricum

CASTRICUM B en w hebben de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met het beleidsplan 'Zicht op verlichting'. Programmamanager winkelgebied Henk Ruijter neemt de gelegenheid te baat om te pleiten voor nostalgische lantaarns.

Aart Tóth

In het beleidsplan wordt de openbare verlichting in de gemeente al ver voor de afschrijvingsdatum vervangen door duurzame LED-techniek. Volgens wethouder Paul Slettenhaar ligt Castricum door de versnelde uitrol van LED-techniek vol op koers voor het halen van de CO2-reductiedoelstelling voor 2030. "Maar deze investering levert meer dan alleen milieuvoordeel op. Een LED-armatuur heeft namelijk minder onderhoud nodig en een langere levensduur".


Henk Ruijter van het programma 'Versterking- Winkel en Verblijfsgebieden' vindt het een heel goede actie van het college. "Ik hoop wel, dat er in het kader van het sfeervoller maken van de dorpscentra van Limmen, Akersloot en Castricum, masten en armaturen komen met een meer nostalgische uitstraling dan de huidige. Dat zou echt iets toevoegen aan de plannen voor verschillende locaties en projecten."


Er bestaan tal van nostalgische armaturen voorzien van LED-techniek, weet Shane van Schoonhoven van brightnightled.com, een onderneming in Limmen die is gespecialiseerd in straatverlichting. "De masten en armaturen zijn graffiti- en vandaalbestendig, onderhoud- en corrosievrij, zuinig en voordelig. Bovendien kun je de armaturen op elk moment via een iPad feller en minder fel laten stralen." Ruijter: "Tot nu toe worden deze in onze gemeente niet ingezet. Maar het is een prachtige oplossing voor sfeervolle dorpspleinen en straten." De lantaarns zijn zo geconstrueerd dat de lichtopbrengst maximaal is zonder fel wit licht uit te stralen. En er is geen voor omwonenden irritante verlichting naar boven toe. Door die efficiëntere lichtopbrengst zijn er naar verwachting minder palen nodig dan nu. Op 26 september, na het zomerreces, behandelt de commissie het plan. Daarna neemt de raad op 10 oktober een definitief besluit. Vervolgens zal er een aanbesteding volgen. Op de foto Henk Ruijter op de Overtoom, de enige plek met een nostalgische lantaarnpaal in Castricum.