• Aart Tóth
  • plattegrond
  • Plattegrond

Plan voor Corso, horeca en appartementen na zomerreces in de raad

CASTRICUM Zou het dan toch van komen, een nieuwe plek voor filmhuis Corso? De plannen gonsden al ruim een week rond, en blijken uiteindelijk meer te behelzen dan slechts een verplaatsing van de bioscoop naar het ABN AMRO-pand, een stukje verderop in de Dorpsstraat. Het plan dat na de zomervakantie aan de gemeenteraad wordt gepresenteerd, is een complete metamorfose van de Dorpsstraat - van de hoek met de Torenstraat tot en met het voormalige bankkantoor, waar de Corso bioscoop is geprojecteerd.

Aart Tóth

In een nog te publiceren persbericht waar deze krant de hand op heeft weten te leggen, laat het college van b en w weten 'kennis te hebben genomen' van de plannen van de initiatiefnemer. Na het zomerreces mag de initiatiefnemer zijn plannen in de gemeenteraad presenteren. Wethouder Paul Slettenhaar noemt het "mooi om de plannen samen op te pakken met de ontwikkelaar (Floresteyn Vastgoedadvies). "We zien een filmtheater als een belangrijke voorziening voor de gemeente, zowel voor inwoners als bezoekers. De ontwikkelaar heeft twee boeiende opties aan ons voorgelegd. We vinden het nu vooral interessant wat raad en omgeving ervan vinden. Het is een eerste stap in een mooi proces."


PRESENTATIE Donderdag 5 september worden de twee varianten gepresenteerd in de raad door de ontwikkelaar, waarbij het college een neutrale houding inneemt. Wethouder Ron de Haan vult daarbij aan: "Het behoud van een filmtheater voor Castricum draagt bij aan levendigheid en aantrekkelijkheid van onze gemeente. Het is aan de initiatiefnemer om zijn plannen met de raad en de omgeving te delen".


REACTIES Nanda Ranzijn van Filmclub CineCast reageert verheugd. "Wij als CineCast zijn blij en enthousiast dat het ernaar uitziet dat Corso toch blijft doorgaan en nog wel in Castricum centrum". Ria du Prie van de Actiegroep Corso Moet Blijven vat het als volgt samen. "Dat we de bioscoop behouden is fantastisch en zeker in het centrum en in een aantrekkelijke stijl. We zijn blij dat er beweging komt en hopen op korte termijn de echte plannen te kunnen aanschouwen, waarbij aanvullende woningbouw wordt toegejuicht." Raadslid en OVC-voorzitter Leo van Schoonhoven is ook positief. "Er is nu een voorstel gepresenteerd aan een aantal raadsleden. Mijn persoonlijke mening is dat de plannen een goede ontwikkeling voor het dorp zijn".


Voor de exploitant van Corso Filmtheater, Erik Weel, kan de vlag uit. "Maar ik ben niet de initiatiefnemer" benadrukt hij. "Dat is de ontwikkelaar die het geheel presenteert, uiteraard afgestemd op mijn wensen. Natuurlijk ben ik heel blij met de plannen waarin creatief met de ruimte is omgegaan. Mooie combinaties van filmtheater en woningen, waarbij de ontwikkelingen me nu niet snel genoeg kunnen gaan. En ik heb de indruk dat het college zeer positief doorpakt in de ontwikkelingen. Het tempo lijkt erin te zitten."


AANVULLING Er wordt in het persbericht gesproken over twee varianten, die wezenlijk maar minimaal met elkaar verschillen. Het betreft ambtelijke wijzigingen.