• Met de familie werd zaterdag het platina feest gevierd in De Oude Keuken en uiteraard kwam burgemeester Mans langs.

    Hans Boot

Platina voor echtpaar Onrust

Hans Boot

CASTRICUM Het is alweer twee jaar geleden dat burgemeester Mans op bezoek mocht bij een echtpaar dat 70 jaar getrouwd was. Zaterdag bereikten ook Dirk Onrust en Dieuwertje Lust, beiden geboren A'dammers (1925) - deze mijlpaal.

Ze leerden elkaar kennen tijdens een feestje van de melkfabriek en trouwden op 13 juli 1949. "Op een snikhete dag" weet dochter Margriet. "Voor de kerk én het stadhuis." De eerste jaren runde het stel een zuivelwinkel, later werkte Dirk voor de eierhandel van zijn oom. Rond 1974 ging het roer om. "Vader kreeg een baan bij de Nederlandse Credietbank op de Herengracht, waar hij tot zijn pensioen in 1987 hoofd van het kaskantoor was. Ook moeder werkte er begin jaren '80 een dag per week als administratieve kracht."


WELKE GEK DOET ZOIETS? In 1969 verruilde het gezin Onrust A'dam voor Castricum. Dirk's liefde voor de sport - ZVV en Ajax waren zijn clubs - zette hij hier voort. "Vader werd lid van AVC, liep elke zaterdag een rondje en schreef columns voor het clubblad. Moeder deed gymnastiek en was op haar 70e nog heel lenig. Ook zij was Ajax-fan, dus Studio Sport was heilig voor ze. Als iemand zondagavond tussen 19.00 en 20.00 uur de moed had om te bellen, zei vader altijd: 'Welke gek doet zoiets nu?' Na hun pensioen maakten mijn ouders veel fietstochten. Tot op hoge leeftijd op een gewone fiets, een e-bike was voor oude mensen."

FEEST Sinds februari van dit jaar kwam er noodgedwongen een verandering in de woonsituatie van Dirk en Dieuwertje. "Mijn moeder woont nog zelfstandig, maar vanwege de diagnose Alzheimer en een breuk in zijn rugwervel verhuisde vader naar De Boogaert", aldus Margriet. Het echtpaar kreeg drie dochters en een zoon, waarvan de jongen levenloos werd geboren. Er kwamen in de loop der tijd zes kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen bij.

Complete versie:

CASTRICUM Het is alweer twee jaar geleden dat burgemeester Mans op bezoek mocht bij een echtpaar dat 70 jaar getrouwd was. Zaterdag bereikten ook Dirk Onrust en Dieuwertje Lust deze mooie mijlpaal.

Ze werden beiden in 1925 geboren en groeiden op in Amsterdam. Leerden elkaar kennen tijdens een feestje van de melkfabriek, waar beide ouderparen bij aangesloten waren. Het stel trouwde op 13 juli 1949. "Op een snikhete dag" vertelt dochter Margriet. "Voor de kerk én het stadhuis." De eerste jaren na hun trouwen runden Dirk en Dieuwertje een zuivelwinkel. "Nadat ze deze hadden verkocht, ging mijn vader voor de eierhandel van zijn oom werken in Oostzaan. Rond 1974 ging het roer om en kreeg vader een baan bij de Nederlandse Credietbank op de Herengracht, waar hij tot zijn pensioen in 1987 hoofd van het kaskantoor was. Ook mijn moeder werkte begin jaren '80 een dag per week als administratieve kracht op de Credietbank."


SPORT In 1969 verruilde het gezin Onrust Amsterdam voor Castricum. Dirk's liefde voor de sport - ZVV en Ajax waren zijn clubs - zette hij hier voort. "Vader werd lid van AVC, liep elke zaterdag een rondje door bos en duin en schreef columns voor het clubblad. Moeder houdt ook van sport. Zij deed gymnastiek en was op haar 70e nog heel lenig. Ook zij was een fan van Ajax. Studio Sport was heilig voor ze. Als iemand zondagavond tussen 19.00 en 20.00 uur de moed had om te bellen, zei vader altijd: 'Welke gek doet zoiets nu?' Na hun pensioen maakten mijn ouders veel fietstochten. Tot op hoge leeftijd op een gewone fiets, want een e-bike was voor oude mensen."

FEEST Sinds februari van dit jaar kwam er noodgedwongen een verandering in de woonsituatie van Dirk en Dieuwertje. "Mijn moeder woont nog zelfstandig, maar vanwege de diagnose Alzheimer en een breuk in zijn rugwervel verhuisde vader naar De Boogaert", aldus Margriet. Het echtpaar kreeg drie dochters en een zoon, waarvan de jongen levenloos werd geboren. Er kwamen in de loop der tijd zes kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen bij. Met de familie werd zaterdag het platina feest gevierd in De Oude Keuken en uiteraard kwam burgemeester Mans langs om iedereen te feliciteren.