• Suzan ten Heuw

Ploggen: joggen én opruimen

CASTRICUM In Nederland is een Zweedse, milieuvriendelijke fitnesstrend geboren: 'plogging'. Ook in Castricum is deze activiteit, op initiatief van GroenLinks, gelanceerd.

'Plogging' is een samentrekking van de Zweedse infinitivus 'plocka', dat 'plukken' betekent, bijvoorbeeld van bessen en paddenstoelen, en joggen. Ds. Suzan ten Heuw (predikant Protestantse Kerk Castricum) over plogging: "Het is de combinatie van hardlopen of wandelen en zwerfafval opruimen. Dus al lopend neem je afval in een meegenomen afvalzak of in een afvalbak langs de route."

De dominee wil iedereen oproepen om mee te doen aan de eerstvolgende Plogging Castricum. Deze is zondag 4 november om 9.30 uur in De Woude op de parkeerplaats bij het pontje aan de Provincialeweg/N246. Daarna volgen er meer: zondag 25 november in Limmen en zondag 16 december in Castricum aan Zee. "Neem handschoenen, een prikstok, en in geval van een wandeling, eventueel een verrekijker mee", tipt Suzan ten Heuw.

"In de middag van zondag 16 december zou ik, na een gezamenlijke lunch, graag in de Maranathakerk een zaalgesprek voeren over ecologie aan de hand van een interview over afval met de Sloveense cultuurcriticus Slavoj Žižek in de documentaire Examined Life. Philosophy is in the Streets." Meer weten? Mail estenheuw@hotmail.com of bel 06-20429675.