• Wier&ga denkt aan zijn buren

    Aart Tóth

Wier&Ga mag verder op oude voet, maar 'helaas dit jaar nog geen slaapkamer van Sinterklaas'

CASTRICUM Hella en Bob Wierenga kunnen opgelucht ademhalen na de gerechtelijke uitspraak over hun restaurant op het Bakkerspleintje. Die komt erop neer dat de gemeente geen maatregelen hoeft te nemen om overlast tegen te gaan die het etablissement zou veroorzaken.

Aart Tóth

De zaak was aangespannen door een bewoner van een van de bovengelegen appartementen. Volgens de bewoner, die eerder al eens wist te voorkomen dat de Slaapkamer van Sinterklaas bij Wier&Ga werd ingericht, wordt het restaurant met feestzaal en terras ten onrechte in de categorie 'minder intensieve horeca' geschaard. Vooral het terras is een doorn in het oog van de bewoner. De rechter ging hier echter niet in mee. Omdat Wier&ga Eten en Drinken om 23.00 uur dichtgaat, gaat het wel degelijk om lichtere horeca, stelt het vonnis. Er is geen sprake van overlast in de nacht. Wel moet de gemeente de bezwaarmaker vanwege een vormfout zijn bijna twaalfhonderd euro aan gerechtelijke kosten vergoeden.

Wier&Ga is en blijft dus een gewoon restaurant, verklaart uitbaatster Hella Wierenga. "Er is geen sprake van georganiseerde feesten. Maar als personen die om wat voor feestelijke reden dan ook met velen willen komen eten, in welke vorm dan ook, zullen we ze niet weigeren. We zijn niet voor niets verkozen tot het 'leukste restaurant van Castricum en omgeving in 2019', we willen dat gasten zich lekker thuis voelen en dat lukt gezien de reacties. Snert op een 'snertdag', een nagedachtenis met lunchbuffet, alles is mogelijk want we zijn een ontmoetingsplek."

Overigens hangt er nog wel een appel-procedure boven de markt, op 12 december kan dezelfde bewoner nogmaals zijn verhaal doen. "Dit houdt in dat de slaapkamer van Sint ook dit jaar niet bij ons kan komen, maar hopelijk wel in 2020. We hebben de ruimte om dit soort geweldige initiatieven te faciliteren."

APPEL Restaurant Wier&Ga telt momenteel 30 medewerkers en drie chef-koks. Hella en Bob Wierenga hechten aan een goede verstandhouding met hun buren en blijven zoveel mogelijk rekening met hen houden. Dat blijkt al uit een oproep op een bord buiten op het terras (zie foto) om niet te veel herrie te maken. "Verder kijken we uit naar de metamorfose van het Bakkerspleintje door de gemeente en projectontwikkelaar Symbion. Want daardoor wordt het pleintje groener en daardoor is er hopelijk minder geluidsoverlast."