• Ron de Haan debuteert als loco-burgemeester tussen het diamanten paar.

    Hans Boot

Ron de Haan debuteert als loco-burgemeester bij bruidspaar Melchers

LIMMEN Eigenlijk waren Minicus Melchers en Rita Brand vorig jaar al 60 jaar getrouwd voor de wet, maar omdat hun kerkelijk huwelijk pas op 5 augustus 1958 werd gesloten, kregen zij opnieuw een felicitatie van de gemeente en een bloemetje. "Heel attent", zei Rita, "maar misschien moet ik het nu teruggeven?" Ron de Haan, die zijn debuut maakte als loco-burgemeester, wilde daar uiteraard niets van weten.

Hans Boot

Minicus Melchers (1934) bracht zijn jeugd door in Friesland en begon op 16-jarige leeftijd als elektromonteur aan een mooie carrière bij de Marine. Hij voer lange tijd in een onderzeeër en werd ook uitgezonden naar Nieuw Guinea. Als officier speciale diensten zwaaide hij in 1984 af.

In 1952 kreeg Minicus in Korea van een vriend een foto van Rita Brand (1937), die opgroeide in Haarlem. De bruidegom: "We zijn gaan corresponderen met elkaar en toen ik in 1953 terugkwam in Den Helder stond Rita aan de kade. Vanaf dat moment klikte het en in 1957 zijn we in Haarlem getrouwd."

Ria vult aan: "We hebben ook eerst in Haarlem gewoond, vervolgens 30 jaar in Den Helder, 12 jaar in Friesland en in 2007 zijn we verhuisd naar dit appartement in Limmen om wat dichterbij de kinderen te zijn. Ik heb altijd als kapster gewerkt en begon nog een eigen salon toen ik 40 was. Daarnaast heb ik altijd mijn eigen kleding ontworpen en gemaakt."

FEEST Het diamanten paar oogt nog fit en is ook erg actief. Minicus: "We rijden allebei nog auto en fietsen veel op een gewone fiets, want een e-bike is nog niet aan ons besteed."

Het stel viert de diamanten mijlpaal "omdat er nu veel met vakantie zijn." pas in september in het bijzijn van hun zoon, twee dochters, acht kleinkinderen en acht achterkleinkinderen..