• Ron de Haan: - heffen van entree en verstrekken van subsidie gaan heel goed samen -

    Peter van Eerden

Ron de Haan gooit knuppel in hoenderhok: 'Entree en subsidie voor Uit Je Bak gaan goed samen'

CASTRICUM Het is wel even wennen voor Ron de Haan. Als verse cultuurwethouder oogstte hij binnen nog geen dag een storm van kritiek nadat hij in zijn openingstoespraak van het Uit je Bak festival zou hebben gepleit voor het heffen van entree en het beëindigen van de door de gemeente verstrekte subsidie van 2500 euro. Hij reageert teleurgesteld: "Ik ben net drie weken in functie, doe een weloverwogen voorstel, maar in plaats van er met me over te komen praten, uit men op social media kritiek".

Peter van Eerden

'The day after', leunend op de brug naar het festivalterrein, geeft hij nog maar eens tekst en uitleg. "Ik heb hier zondag vier uur in een tent gezeten om met bezoekers te praten over waar we met kunst en jongeren in Castricum naar toe willen en ben in gesprek gegaan over de toekomst en kansen voor festivals als Uit Je Bak. De critici heb ik daar niet gezien of gesproken. Ik ben oprecht verontrust hoe deze mensen reageren. Ze veroorzaken onnodig paniek en ik nodig ze daarom van harte uit om langs te komen en de discussie alsnog met mij aan te gaan.


MISKLEUN De kritiek was dan ook niet mals. Voormalig wethouder Marcel Steeman liet op Twitter weten: "Een initiatief als Uit Je Bak moet je koesteren, niet diskwalificeren als 'gratis vermaak'. Elke cent subsidie waard". Fractievoorzitter van GroenLinks Hannie Lutke Schipholt had ook geen goed woord over voor het vermeende plan van haar vroegere partijgenoot: "Fijne actie (NOT) zou dit zijn: cultuur met een hek er omheen. Wees reëel, kijk om je heen en zie dat er vooral mensen uit Castricum e.o. komen. Vraag geld en je bent het kwijt en de verbindende kracht ook. Zeker geen GroenLinks idee". Ook cultuurliefhebber Edgar Nijman, die bij de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen nog een discussieavond over 'cultuur' organiseerde namens D66, wond er geen doekjes om:: "Echt een miskleun van de bovenste plank. Ron de Haan schoffelt als cultuurwethouder meteen het leukste festival van Castricum onderuit".

GEEN BRADERIE Die betreurt de kritiek en legt uit: "Castricum heeft geen cultuurbegroting en de laatste cultuurnota is van 2012; ik wil daar juist werk van maken en heb een signaal willen afgeven hoe je ook anders naar festivals kunt kijken. Daarbij gaat het niet om goed of fout, er wordt niets door de gemeente opgelegd en al helemaal geen subsidie afgeschaft". Hij herhaalt daarom nog maar eens wat hij heeft gezegd en bedoeld: "Lucebert zei 'alles van waarde is weerloos', tenzij je de waarde zichtbaar en voelbaar maakt. Gratis is ook: voor niks, nul, een hobby. Een cultureel festival is geen braderie, kermis of straatfeest. Er worden hoge eisen gesteld aan de organisatie en deelnemers. Waarom ook niet aan de bezoekers? Die moeten niet alleen komen voor het bier en de gezelligheid maar met respect en waardering voor de podiumkunsten en andere culturele uitingen. Met een ander verdienmodel, zoals het heffen van entree, verhoog je de drempel en daar is niets mis mee".


POLSBANDJE De Haan benadrukt nog maar eens niet van de subsidie af te willen: "Maar die moet dan wel aan cultuur worden besteed en niet worden verstrekt uit het potje voor toerisme en recreatie". Bovendien: "Het heffen van entree hoeft niet te leiden tot het hermetisch afsluiten van het festivalterrein met hekken waardoor de laagdrempeligheid wordt verhoogd. Je verstrekt gewoon alle bezoekers van boven de 18 een polsbandje voor 5 euro. Daar valt heel prettig op toe te zien, zoals zondag werd aangetoond door de controleurs van de drank- en horecawet, want zonder bandje geen drankje".

SFEER De organisatie van het UitjeBak-festival wil in de krant voorlopig volstaan met een korte verklaring. Projectleider Iris Klunder: "We gaan het hele festival evalueren, waaronder de kosten. Het voorstel van de wethouder nemen we daarbij in overweging maar we zijn niet enthousiast. Belangrijk voor ons is namelijk een festival voor heel Castricum en behoud van de ongedwongen sfeer". Gedecideerd beent ze weg, er moet worden afgebroken en er valt met de schare vrijwilligers voor haar een boel te coördineren. Op de foto wil ze niet: "Ik heb maar drie uur geslapen en zie er niet uit!"