• Inmiddels fladderen er vier roofvogels boven het winkelcentrum

    Aart Toth

Roofvogels veroveren Castricums luchtruim

CASTRICUM Het lijkt een trend, roofvogels boven Castricum die bedoeld lijken om kleiner gevogelte af te schrikken. Je hebt ze in velerlei uitdossingen: valk, havik, zeearend tot zelfs uil, kraai en raaf.

Aart Tóth
De meeuwen houden inderdaad wat afstand van die roofvogels, maar de kauwtjes hebben er maling aan en vliegen er zelfs uitdagend omheen. Een aanval van de roofvogel blijft echter achterwege; deze zit immers vast aan een koord en hengel en wordt net als een vlieger in de lucht gehouden door de wind. De nep-roofvogels moeten ervoor zorgen dat grote verontreinigers, zoals meeuwen met hun snelle verbranding, hun heil ergens anders gaan zoeken. Deels lukt dit dus, maar ook kauwtjes en spreeuwen kunnen er wat van met hun ontlasting. In ieder geval geen etensresten onbeheerd laten staan en zeker niet voeren, is het advies.


BAKKERSPLEINTJE De VVE Bakkerspleintje heeft besloten om vooral meeuwen te weren. "Meeuwen hebben een nogal snelle darmwerking waardoor zeker op de doorzichtige overkapping aan de galerijkant de maandelijkse schoonmaak niet genoeg bleek. Ook nestvorming proberen we met deze 'valk' tegen te gaan, om geluidsoverlast te beperken. Twijfels heb ik er wel bij, want ook meeuwen zijn niet achterlijk", zegt Ruud Kuijs van het technisch beheer Bakkerspleintje. "Maar niet geschoten is altijd mis". Ook winkelcentrum Geesterduin heeft te lijden onder de meeuwenoverlast. De glazen overkappingen ogen bijna als matglas door de uitwerpselen. Er zijn zelfs brutaaltjes die uitdagend op de roofvogels
afvliegen. Er is dan ook genoeg te eten in de omgeving gezien de afvalcontainers en palletwagens bij de laad en
losplaats.