• Artist impression nieuw pleintje; in het midden nog steeds een schaakbord

    Taetske Grendelman

Schaakspel op Bakkerspleintje in Castricum 'kan en moet anders'

CASTRICUM Er moet iets gebeuren, anders sterft het levensgrote schaakspel op het Bakkerspleintje een stille dood. Dat blijkt uit een mail van het Ondernemersfonds aan de ondernemers rond het pleintje. Het spel kwam voort uit de wedstrijd 'Het beste idee van Castricum' van deze krant, gemeente, Ondernemersfonds en Rabobank in 2012. Inwoners konden ideeën aanleveren om het dorpshart aantrekkelijker te maken voor inwoners en bezoekers. In 2017 werd het winnende idee - een levensgroot bordspel - van Tosca Groenewold gerealiseerd. Nu, twee jaar later, blijkt dat de animo voor het spel tanende is.

KLAARZETTEN "Omdat de tegels kapot zijn gegaan en een aantal stukken verloren zijn gegaan zijn we met de gemeente aan het kijken wat we met het schaakbord moeten doen." schrijft Sander Weel voorzitter van het Ondernemersfonds. "Zelf zijn wij als fonds van mening dat zo'n schaakbord een mooie en leuke aanvulling voor het plein is. Die paar keer dat er gebruik van werd gemaakt zag het hele plein er een stuk gezelliger uit. Het is duidelijk dat de ondervloer van het schaakbord anders moet en dat de stukken ook op een andere manier opgeborgen moeten worden. De huidige boxen zijn niet mooi en ook niet bestand tegen vandalisme. Om van het schaakbord een succes te maken, is het echter wel noodzakelijk dat dit ook door de ondernemers gedragen wordt." De ondernemers zouden bijvoorbeeld moeten helpen met het klaarzetten van de stukken. "Anders is het zinloos om tijd en geld te stoppen in het aanpassen en deels vervangen van het schaakbord."

AANKLEDING Nieuwsblad-redacteur Taetske Grendelman, mede-initiatiefnemer van 'Het Beste Idee', zou het jammer vinden als het spel verdwijnt. "Het is inderdaad de vraag of het slim is de speelstukken overdag achter slot en grendel te bewaren. Een spel dat al klaar staat, nodigt uit tot spelen en is op zichzelf al leuk, als aankleding van het plein. Natuurlijk zal er af en toe een pion verdwijnen. Dat kun je ondervangen door bijvoorbeeld op de gemeentewerf reservestukken te bewaren."

Dat laatste ziet beleidsmedewerker Vivienne Sanders van de gemeente Castricum anders. "De pionnen kosten 24 euro per stuk en we hebben er al meerdere besteld. Ik voel meer voor het afgeven van een (bank)pas bij het lenen van de stukken."

LAWAAI Veel omwonenden zullen er niet rouwig om zijn als de opbergboxen het veld ruimen. "Ze worden gebruikt als doelen; we worden helemaal gek. Een bal tegen zo'n lege kist maakt een oorverdovend lawaai." meldt een van hen. Er zijn overigens plannen om het hele Bakkerspleintje een metamorfose te geven. In artist impressions staat het schaakspel tot nu toe nog ingetekend.