• Schrijvers op nostalgisch-mechanische wijze aan het werk in 'natuur', het thema van de Boekenweek. V.l.n.r. Inge Eusman, Bert Roodhof en Margot de Zeeuw

    Peter van Eerden

Schrijfwedstrijd 500 Magazine aan Zee en Nieuwsblad Castricum

CASTRICUM '500 Magazine aan Zee', zo heet de groep schrijvers die een platform biedt voor iedereen die het leuk vindt om door middel van een verhaal of een gedicht in 500 woorden te vertellen wat hem of haar bezighoudt. Vorige week publiceerden zij het boekje 'Lezer gezocht' met een selectie van 28 verhalen die afgelopen twee jaar zijn verschenen op hun Facebook-pagina en de gelijknamige website. Deze week geeft het collectief bovendien een workshop bij Laan. Dit is tevens de aftrap van een verhalenwedstrijd, die het collectief samen met het Nieuwsblad voor Castricum organiseert.

Peter van Eerden

INKTVLEK Geestelijk vader van het collectief en samensteller van de bundel is neerlandicus Bert Roodhof. Met onder andere Inge Eusman en Margot de Zeeuw vormde hij vanaf 2016 een groepje van bevlogen Castricummers met een gedeelde passie voor schrijven: "Vooral columns maar ook fictie". Eusman vult hem gretig aan: "Vanuit enthousiasme, plezier of innerlijke drang, met een glimlach, zucht of mijmering". Al snel was er sprake van inktvlekwerking door het aanhaken van gastschrijvers. Op de website staan na twee jaar inmiddels 120 gevarieerde bijdragen van verschillende auteurs en de Facebook-pagina kent al 170 volgers die elke zaterdag weer uitzien naar een nieuw verhaal of gedicht.

WORKSHOP Zondag 18 februari vanaf 14.00 uur presenteren de schrijvers de bundel bij boekhandel Laan aan hun lezers. Daarna staat er echter meer te gebeuren. Het schrijverscollectief organiseert die middag voor belangstellenden ook een workshop in het schrijven van een kort verhaal of gedicht. Aan de hand van een voorbeeld krijgen deelnemers een aantal nuttige 'tips & tricks' van ervaren auteurs. "Met een knipoog en dus niet al te serieus", benadrukt Roodhof.

WEDSTRIJD De workshop is tevens de aftrap voor een verhalenwedstrijd. In het kader van de Boekenweek (10-18 maart) wordt iedereen met plezier in het geschreven woord uitgenodigd een verhaal of gedicht te schrijven over het thema 'natuur'. De schrijvers zijn volledig vrij om - maar uiteraard met de beperking van maximaal 500 woorden - hieraan hun eigen creatieve invulling te geven, van groot tot klein en abstract tot concreet. De Zeeuw: "We hopen niet alleen op het overslaan van onze passie bij de inzenders, maar ook op enthousiaste of mooie reacties van lezers".

JURY Verhalen of gedichten, één bijdrage per deelnemer, kunnen tot 10 maart a.s. worden gemaild naar info@500magazineaanzee.nl. De beoordeling gebeurt door een jury bestaande uit Marcel Steeman, wethouder cultuur, Margot de Zeeuw en Bert Roodhof van het schrijverscollectief, Herma Dijkstra van boekhandel Laan en Nicole Kleine Staarman, verslaggever van Nieuwsblad Castricum. De uitslag wordt op zondagmiddag 18 maart, aan het einde van de Boekenweek, ook bij Laan bekend gemaakt.

ROEM De winnaar krijgt de bundel 'Lezer gezocht' en van boekhandel Laan een mooie pen. Veel belangrijker is echter 'de eeuwige roem' met een publicatie in deze krant én op de website van het schrijverscollectief. Ten slotte, dit artikel bestaat uit iets minder dan 500 woorden! Dan heeft u alvast een idee.